Banca Centrală Europeană (BCE) le recomandă băncilor să se pregătească pentru un posibil atac cibernetic organizat de Rusia, pe măsură ce tensiunile în Ucraina cresc.
O eventuală confruntare între Rusia și Ucraina i-a speriat pe liderii politici și pe oamenii de afaceri din Europa, care se tem că o invazie ar provoca pagube întregii regiuni, informează Reuters.
La începutul acestei săptămâni, președintele francez Emmanuel Macron a mers la Moscova și la Kiev în încercarea de a acționa ca mediator după ce Rusia a masat trupe în apropiere de granița cu Ucraina.
Acum, Banca Centrală Europeană, condusă de fostul ministru francez Christine Lagarde, este în alertă în legătură cu eventuale atacuri cibernetice lansate din Rusia asupra băncilor, au declarat pentru sursa citată doi oficiali care au preferat să rămână anonimi.
În timp ce Banca Centrală Europeană s-a concentrat pe fraudele obișnuite, care au crescut ca număr în timpul pandemiei, criza din Ucraina a atras atenția instituției asupra unor eventuale atacuri cibernetice lansate din Rusia, a spus unul dintre oficiali, care a adăugat că BCE a început să adune informații despre nivelul de pregătire a băncilor în eventualitatea unui asemenea atac.
Băncile au simulat atacuri cibernetice, cu scopul de a-și testa capacitatea de răspuns, a mai spus oficialul.
Banca Centrală Europeană a refuzat să comenteze informațiile.
Departamentul pentru Servicii Financiare din New York le-a transmis o alertă instituțiilor financiare la sfârșitul lunii ianuarie, avertizând asupra unor atacuri cibernetice în cazul în care Rusia invadează Ucraina și SUA impun sancțiuni Moscovei.
Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie l-au avertizat în repetate rânduri pe Vladimir Putin să nu atace Ucraina, după ce Rusia a desfășurat aproximativ 100.000 de militari lângă graniță.
La începutul acestui an, mai multe site-uri ucrainene au fost victimele unui atac cibernetic. Autorii atacului au lăsat și un avertisment: „Să vă temeți și să vă așteptați la ce este mai rău”.
Serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a anunțat că există semnale că atacul a fost realizat de grupuri de hackeri asociate cu serviciile ruse de informații.
Oficialii ruși susțin că Occidentul este cuprins de rusofobie. Moscova spune că statele occidentale nu au dreptul să dea lecții Rusiei despre cum să acționeze, în contextul în care au decis extinderea NATO spre est după prăbșirea Uniunii Sovietice.
Kremlinul a negat, de asemenea, în repetate rânduri, că statul rus are vreo legătură cu grupările de hackeri și a spus că este gata să coopereze cu Statele Unite și cu aliații săi pentru a combate criminalitatea cibernetică.
Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie a avertizat organizațiile mari să-și consolideze securitatea cibernetică pe fondul tensiunilor din ce în ce mai mari între Rusia și Ucraina.
Marți, Mark Branson, șeful supervizorului german BaFin, a declarat, într-o conferință de presă, că războiul cibernetic este interconectat cu geopolitica și securitatea.
Casa Albă a învinuit Rusia și pentru atacul cibernetic „NotPetya” din 2017, când un virus a paralizat părți ale infrastructurii Ucrainei, afectând mii de computere în zeci de țări.