BANII DIN SPATELE ECHIPEI TRUMP

Publicat: 01 04. 2017, 19:38

Informațiile despre Jared Kushner și Ivanka Trump fac parte dintr-o serie de date financiare făcute publice vineri noapte, toate referindu-se la persoane de top din Administrația de la Casa Albă, potrivit Time. 

Jared Kushner, consilierul principal al lui Donald Trump și ginerele acestuia, a renunțat la aproape 260 de afaceri și investiții și a vândut alte 58, identificate de avocați ca fiind susceptibile de potențiale conflicte de interese, arată documentele citate. Totuși, avocații lui Kushner, alături de înalte figuri din Consiliul Casei Albe și Biroului pentru etica guvernamentală au stabilit că aceste bunuri imobiliare, foarte multe dintre ele aflate în New York, nu pot fi încadrate în acest tip de conflicte.  

Kushner a început să vândă cele mai problematice părți din portofoliul lui la scurt timp după ce Donald Trump a câștigat alegerile. Totuși, el a avut grijă ca unele dintre bunurile vândute să ajungă pe mâna unor persoane apropiate familiei sale. Avocații spun, însă, că Jared Kushner și Ivanka Trump nu au nicio legătură cu persoanele respective, cu toate că cei care conduc acum Compania Kushner, respectiv rudele lui Jared, caută parteneri de investiție pentru a reamenaja diversele clădiri.

Și alți oficiali de top din Administrația Trump par să fie mult mai bogați, și totodată mult mai implicați în afaceri care se află în conflict cu actuala lor poziție, decât oamenii din celelalte administrații. 

Strategul-șef al lui Trump, Steve Bannon, are bunuri cu valori cuprinse între 13 și 56 milioane de dolari, incluzând aici agenția sa de consultanță politică, Bannon Strategic Advisors Inc., evaluată la 25 milioane de doalri. Bannon dezvăluia că, înainte de a demisiona din funcția de director executiv la Breibart News Network LLC pentru a se ocupa de campania prezidențială a lui Donald Trump, câștiga mai puțin de 200.000 de dolari pe an. Documentele dezvăluite vineri arată că el a fost președintele firmei Cambridge Analytica pentru mai mult de doi ani, înainte să demisioneze în vara lui 2016 și să se alăture campaniei actualului președinte american. Firma de consultanță a lui Bannon a obținut nu mai puțin de 125.000 de dolari de la Cambridge Analytica anul trecut, din colaborari. Bannon deține și un imobil evaluat undeva între 1 și 5 milioane de doari în Cambridge, însă spune că a semnat un acord prin care se angajează să vândă această investiție. 

Șeful personalului de la Casa Albă, Reince Priebus a primit peste 500.000 de dolari salariu și bonusuri pentru perioada în care a condus Comitetul Național Republican în alegerile primare. El a câștigat, de asemenea, 750.000 de dolari prin achiziționarea de capital și distribuție între marteneri de la firma de avocatură Michael Best & Friedrich. 

Unul dintre cei mai bogați membri ai Administrației Trump, dincolo de miliardarul președinte american, este Gary Cohn care a părăsit o poziție de conducere în cadrul Goldman Sachs pentru a deveni consultantul economic șef al lui Trump. Declarația de avere a sa arată că a câștigat cel puțin 40 de milioane de dolari de la Goldman Sachs, incluzând aici salariul, bonusurile sau dividendele. Cohn a obținut, totodată, peste 1 milion de dolari de la Bank of China. 

Secretarul responsabil cu presa de la Casa Albă, Sean Spicer i-a descris pe oamenii de afaceri care s-au alăturat Administrației Trump drept „foarte binecuvântați și de succes” și a spus că declarațiile de avere ale acestora vor arăta că ei au renunțat la foarte multe pentru a ajunge în serviciul public. 

Declarațiile de avere, despre care legea spune că trebuie făcute publice, oferă o privire de ansamblu asupa averilor celor care au intrat în Administrația de la Casa Albă. Totuși, nu au fost făcute publice și acordurile de la Biroul pentru etica guvernamentală care să arate ce trebuie să facă acești angajați pentru a nu se afla într-o situație de conflict de interese. 

Aceste documente nu vor fi făcute publice, după cum au spus chiar avocații de la Casa Albă, chiar dacă publicul va avea acees la documentele care să arate că acești oameni de afaceri au renunțat la investițiile lor. 

Jared Kushner, de exemplu, a primit deja astfel de documente care arată că a renunțat la o serie de bunuri, incluzând aici unele aflate în legătură cu firma de investiții a fratelui său, Joshua Kushner. 

Jared Kushner și Ivanka Trump au dat naștere unor companii care sunt evaluate la cel puțin 50 de milioane de dolari fiecare și au făcut un pas înapoi din afaceri atunci când au ales să intre în seviciul public. Totuși, la fel ca și președintele însuși, ei păstrează un interes financiar în mare parte dintre ele. Ivanka Trump a acceptat în cursul acestei săptămâni să devină un angajat federal, astfel că va semna acordul prin care renunță la aceste bunuri în curând. 

Declarația lui Jared Kushner arată, de asemenea, că el datorii de aproape 25 de milioane de dolari la Deutche Bank, principalul creditor al afacerilor familiei Kushner, dar și ale Organizației Trump. Tatăl lui Jared, Charles Kushner are și el datorii de aproape 5 milioane de dolari la sucursala din Statele Unite a Discount Bank, iar Compania Kushner are înțelegeri pe termen lung cu alted două bănci israeliene. 

Informațiile legate de averile membrilor Cabinetului Trump au fost publice de mai mult timp, însă au avut nevoie de confirmarea senatului. Președintele trebuie să semneze și el un acord periodic prin care renunță la afacerile sale, însă nu este nevoit să facă un nou astfel de acord până anul viitor.