Președintele american Barack Obama a anulat trei operațiuni de ucidere a lui Osama ben Laden în ianuarie, februarie și martie 2011, înainte de a merge până la capăt în mai, la insistența secretarului de Stat Hillary Clinton, potrivit unei noi cărți citate de Daily Mail, în ediția electronică.
Acuzațiile sunt formulate de Rich Miniter, fost jurnalist al Wall Street Journal, Washington Times și Sunday Times, care citează surse din cadrul Comandamentului pentru operațiuni speciale al Statelor Unite. El o descrie pe Clinton drept principala forță din spatele uciderii lui ben Laden.
La începutul președinției sale, Obama era „în mod studiat indecis” în legătură cu uciderea lui ben Laden. „Obama nu se implica, de cele mai multe ori, atunci când operațiunea împotriva lui ben Laden prindea contur; el lăsa deciziile critice în seama directorului CIA de atunci Leon Panetta, secretarului Apărării Robert Gates și secretarului de Stat Hillary Clinton. Obama se temea să își asume responsabilitatea pentru un raid riscant care în mod tragic ar fi putut sfârși prost”, explică el.
Potrivit lui Miniter, consiliera Valerie Jarrett, un aliat vechi al lui Obama din Chicago, i-a cerut președintelui să anuleze primele trei operațiuni de ucidere a lui ben Laden, de teama unui impact negativ asupra președinției acestuia.
Însă, în pofida rivalității lor din timpul confruntării electorale din 2008 pentru nominalizarea democrată, Clinton a câștigat încrederea lui Obama și și-a folosit influența în timpul întâlnirilor săptămânale din Biroul Oval. „Clinton s-a folosit de întâlnirea ei săptămânală pentru a face lobby în vederea unei lovituri decisive împotriva lui ben Laden. Ea a știut că soțul ei a plătit un preț politic pentru că a eșuat în a-l opri pe ben Laden înainte de atacurile din 11 septembrie. Ea a știut că președinția lui Obama putea fi lovită mortal dacă îl avea pe ben Laden în vizor și nu apăsa pe trăgaci”, scrie Miniter.
Chiar și în ziua de dinaintea raidului, Obama a avut „un al patrulea moment de indecizie”, susține Miniter. Casa Albă a declarat ulterior că această ultimă întârziere a fost cauzată de condițiile meteorologice nefavorabile, dar Miniter susține că a obținut un raport de la Centrul de meteorologie al forțelor aeriene americane care afirmă că erau „condiții ideale” pentru raidul echipei SEAL.