Barack Obama a cerut ca programul democrat să conțină referiri la Ierusalim, „capitala Israelului”
Barack Obama le-a cerut democraților să facă referire la Ierusalim, „capitala Israelului”, și la „Dumnezeu” în programul lor de guvernare, a cărui versiune amendată a fost adoptată miercuri seara, în timpul unei ședințe furtunoase la convenția partidului, relatează AFP.
Președintele american, foarte conștient de caracterul politic sensibil al problemei Israelului și care este foarte criticat de către republicani în acest sens, a intervenit personal pentru ca aceste referiri să figureze în programul de guvernare al democraților, a anunțat un membru al echipei sale de campanie.
Programul de guvernare a fost adoptat cu o zi înainte, dar fără să menționeze statutul Ierusalimului sau să conțină vreo referire la „Dumnezeu”.
Acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, s-a mirat că democrații au retras referirea la „Dumnezeu” care figura în programul lor de guvernare din 2008.
Această problemă a provocat proteste miercuri seara la convenție, numeroși delegați ridicându-se împotriva adoptării acestui program astfel amendat.
„Președintele Obama recunoaște că Ierusalim este capitala Israelului și programul nostru de guvernare trebuie de asemenea să o facă”, a declarat la ședință guvernatorul statului Ohio Ted Strickland, care prezidează comisia însărcinată cu redactarea programului, prezentând delegaților un amendament cu cele două referințe ale programului.
De asemenea, el a amintit că „religia și credința în Dumnezeu (au fost) centrale în istoria țării noastre”.
Ulterior, președintele ședinței, Antonio Villaraigosa (primar în Los Angeles), a supus amendamentul votului delegaților, care trebuia să-l aprobe cu două treimi prin aclamație, pronunțându-se cu „da” sau „nu”.
Or, la sfârșitul unui prim vot, ambele tabere păreau la egalitate.
Villaraigosa, vizibil surprins și ezitant, a bâlbâit atunci: „Eu, eu, eu cred că vom relua votul” și imediat a recurs la un al doilea tur care s-a soldat cu aproape același rezultat.
Dar de această dată, a apreciat că răspunsurile de „da” au câștigat și a considerat că programul a fost din acel moment adoptat, provocând strigăte de protest din partea unora dintre delegați.
„Nu știu de ce oamenii au strigat «nu»”, a declarat pentru AFP un delegat din New York, Ruben Diaz. „Poporul din Israel trebuie să știe că America îl protejează”, a spus el.
Absența referințelor la Dumnezeu și la Ierusalim a fost criticată inclusiv în rândurile democraților.
Republicanii au speculat, de asemenea, ocazia, adversarul lui Barack Obama de la alegerile prezidențiale din noiembrie, Mitt Romney, denunțând într-un comunicat atitudinea democraților, care, potrivit lui, au „aderat la refuzul rușinos al președintelui Obama de a recunoaște că Ierusalimul este capitala Israelului”.
Chiar și în Israel, președintele Parlamentului, Reuven Rivlin, a apreciat miercuri că aceasta reflectă „o lipsă totală de înțelegere a Orientului Mijlociu”.
În 2008, programul democrat difuzat în timpul convenției naționale din Denver (Colorado, vest) afirma că „Ierusalim este și va rămâne capitala Israelului”.
Totuși, un purtător de cuvânt a președinției americane, Josh Earnest, a reafirmat recent poziția oficială ale Statelor Unite. „Poziția acestei administrații este că va trebui decisă capitala în negocierile asupra statutului final (al Ierusalimului) între cele două părți”, a spus el.