Barack Obama a făcut public planul de combatere a încălzirii climatice
Președintele american Barack Obama a dezvăluit marți o inițiativă vastă pentru combaterea încălzirii climatice, promițând să abordeze emisiile de gaze cu efect de seră produse de centralele pe cărbune, relatează AFP.
Acesta a promis, de asemenea, să promoveze în schimb surse de energie curată și să acționeze pentru a proteja mai bine americanii de efectele încălzirii.
Conform Casei Albe acest plan de acțiune ar trebui să permită Statelor Unite să atingă angajamentul președintelui din 2009 de a reduce, până în 2020, emisiile de gaze cu efect de seră cu 17 la sută în raport cu nivelul lor din 2005.
„Americanii, din toată țara, plătesc deja prețul inacțiunii” față de încălzirea globală, a continuat Obama, subliniind că 2012 a fost anul cel mai cald înregistrat vreodată în Statele Unite.
„Întrebarea este dacă avem curajul să acționăm înainte de a fi prea târziu iar modul în care vom răspunde va avea un impact profund asupra lumii pe care o lăsăm…copiilor noștri și nepoților noștri”, a adăugat el.
„În calitate de președinte, în calitate de tată și în calitate de american, sunt aici pentru a vă spune că trebuie să acționăm”, a continuat acesta într-un discurs pronunțat în aer liber la Universitatea Georgetown.
Obama a declarat că nu are niciun fel de îngăduință pentru cei care neagă realitatea schimbării climatice, printre care mulți din Congres care pun la îndoială constatarea științifică conform căreia emisiile de dioxid de carbon (CO2) provenite din activitățile umane contribuie la o încălzire periculoasă a planetei.
Președintele a ordonat Agenției pentru protecția mediului (EPA) să lucreze îndeaproape cu statele, industria și alte părți implicate pentru a stabili norme de poluare cu gaz carbonic pentru centralele cu cărbune.
Grupurile de protecția mediului au salutat inițiativa lui Obama.
„Cu această strategie națională, președintele Obama repune problema climatului pe ordinea de zi (…) în timp ce încălzirea climatică afectează întreaga societate și solicită o acțiune extinsă”, a apreciat Andrew Steer de la ONG-ul World Resources Institute.