Barack Obama anunță o serie de măsuri pentru sporirea „transparenței”, după cazul Snowden

Publicat: 10 08. 2013, 09:22
Actualizat: 10 08. 2013, 09:33

Președintele american Barack Obama a anunțat vineri o serie de măsuri privind „sporirea transparenței”, însă dezminte orice abuz în cursul programelor de supraveghere ale NSA, după polemica declașată de dezvăluirile lui Edward Snowden, relatează AFP.

„Vreau să lucrez alături de Congres pentru a împlementa reformele potrivite” ale dispoziției Patriot Act care prevede colectarea metadatelor telefonice (durata apelurilor, numerele apelate) de către puternica agenție de informații care se ocupă de interceptările telefonice.

După ce administrația sa s-a găsit în defensivă în urma dezvăluirilor de la începutul lunii iunie privind amploarea acestor programe făcute de fostul consultant de informații Edward Snowden, Obama a promis o „nouă eră” în serviciile de informații cu „mai multă supervizare, mai multă transparență și garanții”, în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă.

Întrebat în legătură cu tânărul consultant refugiat în Rusia, președintele a apreciat că nu este „un patriot”.

Programul de colectare a metadatelor telefonice este „un instrument important în eforturile noastre pentru prevenirea comploturilor teroriste”, a amintit Barack Obama, care a reafirmat că guvernul nu ascultă apelurile telefonice ale americanilor.

„Însă fiind dată talia acestul program, înțeleg îngrijorările celor care se tem de abuzuri”, a explicat el, asigurând că Statele Unite nu susțin spionarea „cetățenilor obișnuiți”.

Printre măsurile considerate, președintele american a evocat sporirea supervizării de către Curtea de supraveghere a informațiilor străine (FISC), un tribunal secret format din 11 judecători care autorizează NSA să ceară operatorilor telefonici și de Internet datele clienților lor.

Până în prezent judecătorii aprobau cererile guvernului fără contradicții. Președintele a declarat că dorește să instaureze o „voce independentă” în dialogul cu instanța pentru „a asigura echilibrul între securitate și viața privată”.

Altă măsură este divulgarea „cât mai multor informații posibil cu privire la aceste programe” de supraveghere, a enumerat Obama.

„Am declasificat deja un număr de informații fără precedent cu privire la NSA. Însă putem merge mai departe”, a explicat el, evocând mai ales justificarea juridică a programului de colectare a metadatelor.

În sfârșit, NSA (National Security Agency) va numi un responsabil pentru viața privată și libertățile publice și va înființa un site de Internet care „va servi ca platformă pentru mai multă transparență” privind „ceea ce se întâmplă sau nu se întâmplă” în agențiile de informații a anunțat președintele.

„În ceea ce privește restul lumii, vreau să amintesc din nou că America nu este interesată de spionarea oamenilor de rând. Serviciile noastre de informații se concentrează asupra căutării de informații necesare pentru protejarea poporului și, în numeroase cazuri, protejarea alianților”, a pledat acesta.

Dezvăluirile privind programul de supraveghere a Internetului, numit PRISM, a revoltat numeroase state aliate ale Statelor Unite, în special Germania.