Prima pagină » Știri externe » Barack Obama denunță rasismul „adânc înrădăcinat” din Statele Unite

Barack Obama denunță rasismul „adânc înrădăcinat” din Statele Unite

Barack Obama denunță rasismul
Barack Obama a denunțat rasismul "adânc înrădăcinat" în Statele Unite și a îndemnat la susținerea cererilor de reformare ale activiștilor, adresându-se protestatarilor față uciderea unor afro-americani de către polițiști, relatează The Washington Times online.

„Este un lucru adânc înrădăcinat în societatea noastră, este adânc înrădăcinat în istoria noastră”, a declarat președintele într-un interviu pentru postul de televiziune prin cablu Black Entertainment Television (BET), care a difuzat fragmente duminică. „Când ai de-a face cu ceva atât de înrădăcinat ca rasismul sau prejudecățile, trebuie să fii atent, dar este necesar să recunoști că este nevoie de timp, să rămâi statornic și să nu renunți până nu ajungem cu toții acolo”, a adăugat el.

Obama s-a întâlnit săptămâna trecută, la Casa Albă, cu tineri activiști pentru drepturi civice care protestează față de uciderea prin împușcare a unui adolescent de culoare de către un polițist alb, în august, la Ferguson, în statul Missouri.

După ce un mare juriu a decis joi să exonereze un polițist alb care l-a sugrumat în timpul arestării pe un afro-american, provocându-i moartea, Obama a declarat că vrea să se asigure că poliția „îi servește pe toți în mod egal”. Demonstrații au continuat să aibă loc de atunci în toată țara, în orașe ca New York, Seattle, Portland (Oregon), Davidson (North Carolina) și Tampa.

„Această situație nu va fi soluționată peste noapte”, a subliniat Obama în interviul pentru BET, subliniind că America a înregistrat progrese în domeniul drepturilor civile în ultimii 50 de ani și că el crede că țara își va soluționa problemele legate de rasism.

„Atât de dureroase cât sunt aceste incidente, nu putem asimila ceea ce se petrece acum cu ceea ce se petrecea în urmă cu 50 de ani”, a apreciat el, adăugând că „dacă veți vorbi cu bunicii, părinții, unchii voștri, vă vor spune că situația e mai bună – nu bună, în unele cazuri, ci mai bună. Este necesar să insistăm, deoarece progresele se fac, de obicei, pas cu pas”.

Obama a făcut aceste declarații în contextul în care un sondaj Bloomberg Politics difuzat duminică relevă că majoritatea americanilor (53%) apreciază că interacțiunile dintre comunitățile minoritare și albă s-au deteriorat de când a devenit el președinte. Aproximativ 56% dintre albii chestionați au afirmat că relațiile lor s-au înrăutăți, iar 45% dintre persoanele de culoare intervievate susțin același lucru. Aproximativ 36% dintre americani cred că aceste relații au rămas neschimbate de când este Obama președinte și doar 9% cred că s-au îmbunătățit, potrivit anchetei.

Același sondaj a arătat disparități în funcție de rasă față de ceea ce s-a întâmplat în cazurile de la New York și Missouri. Aproximativ 90% dintre afro-americani apreciază că juriul de la New York a comis o eroare prin neinculparea ofițerului alb care i-a provocat moartea lui Eric Garner prin asfixiere, iar 52% dintre albi cred că ofițerul ar fi trebuit să fie inculpat.

În privința împușcării adolescentului de culoare Michael Brown la Ferguson, 89% dintre afro-americani au declarat că nu sunt de acord cu decizia marelui juriu de a-l exonera pe polițistul alb care l-a împușcat. Însă 64% dintre albi și-au exprimat acordul față de decizia marelui juriu.

Președintele s-a abținut să dea curs invitației unor lideri ai mișcării pentru drepturi civile de a vizita orașul Ferguson. Însă Obama a organizat săptămâna trecută, la Casa Albă, o serie de întâlniri cu membrii Cabinetului, reprezentanți locali și tineri activiști și a anunțat crearea unui grup de lucru însărcinat să prezinte recomandări în vederea unei îmbunătățiri a relațiilor dintre agențiile cu activitate în domeniul aplicării legii și comunitățile minoritare.

Citește și