Barack Obama, din Polonia: „Romania will not stand alone!”
În cea de-a doua vizită în Polonia în calitate de preșdinte al Statelor Unite, Barack Obama a transmis, miercuri, din Varșovia, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la primele alegeri democratice ale polonezilor post-comunism, un mesaj ferm de solidaritate cu țările care se află în pericol în fața noilor politici agresive ale Rusiei. „Polonia nu și-a acceptat niciodată soarta. Aici s-a scris istorie”, a spus liderul de la Casa Albă, după ce a vorbit în termeni elogioși despre comunitatea de polonezi din statul pe care l-a reprezentat el în Senatul SUA, Illinois.
„Polonia ne amintește că, uneori, cei mai mici pași pot dărâma ziduri. Democrația nu înseamnă însă numaui alegeri”, a mai transmis Obama, lăudând tranziția Poloniei de la comunism la democrație. De altfel, a remarcat președintele american, Polonia este exemplul perfect al puterii democrației.
„Puține alte țări înțeleg ca Polonia că fiecare țară trebuie să fie liberă, inclusiv liberă să-și aleagă aliații”, a mai spus Obama, făcând astfel tranziția de la lupta Poloniei și a celorlalte state fost comuniste pentru democrație la actualul conflict regional din Ucraina.
„Ca aliați, avem o datorie solemnă – o obligație care ne leagă prin tratat – de a ne apăra integritatea teritorială. Și așa vom face”, a promis Barack Obama.
„Trebuie să lucrăm împreună pentru o Europă liberă, prosperă, pașnică. Trebuie să le fim alături celor care vor libertate. Știu că, de-a lungul istoriei, voi, polonezii, ați fost lăsați singuri. Am venit aici pentru a vă spune că vă suntem alături acum, suntem împreună acum și pentru totdeauna pentru libertatea voastră. Polonia nu va fi niciodată singură. Estonia nu va fi niciodată singură. Letonia nu va fi niciodată singură. Lituania nu va fi niciodată singură. România nu va fi niciodată singură”.
Vorbind despre problemele care au dus la criza din Ucraina, Obama a subliniat efectul corupției, spunând că „liderii trebuie sa lupte impotriva corupției, nu să fure de la cetățeni”.
De altfel, președintele american a condamnat miercuri din nou, după ce s-a întâlnit cu președintele nou-ales al Ucrainei, Petro Poroșenko, agresiunea Rusiei în Crimeea și a asigurat Kievul că are susținerea pe termen lung a Washingtonului.
Marți, în prima zi a vizitei în Polonia, Barack Obama a propus un miliard de dolari pentru dislocarea de noi forțe americane, terestre, aeriene și navale, în Europa de Est, în contextul crizei ucrainene. De precizat că această „inițiativă pentru a asigura Europa” trebuie aprobată de Congres.
Totodată, Obama le-a cerut marți, la Varșovia, aliaților săi europeni să își suplimenteze cheltuielile militare, continuând astfel și apelurile venite dinspre NATO în acest sens în ultimul an. „Se remarcă o scădere continuă, acest lucru trebuie să se schimbe. Ei vor să fie membri cu drepturi depline atunci când este vorba despre apărarea lor, dar trebuie să fie și atunci când trebuie să contribuie, sunt lucruri inseparabile”, a spus Obama. Un discurs similar l-a avut recent și vicepreședintele Joe Biden, la București.
VOM REVENI CU AMĂNUNTE