Barack Obama le-a cerut milițiilor separatiste proruse să depună armele
„Președintele și-a exprimat profunda îngrijorare față de sprijinul acordat de către Guvernul rus acțiunilor separatiste armate proruse care amenință să submineze și să destabilizeze Guvernul Ucrainei”, a anunțat Casa Albă într-un comunicat.
Obama a subliniat de asemenea necesitatea ca „toate forțele (armate) neregulate prezente în țară să depună armele” și l-a îndemnat pe Putin să „facă uz de influența sa asupra grupurilor proruse pentru a le convinge să părăsească clădirile pe care le ocupă” în Ucraina și „să depună armele”, precizează comunicatul Casei Albe.
În cursul acestei discuții telefonice, care a avut loc la solicitarea Moscovei, președintele american a semnalat că, în pofida „retoricii” autorităților ruse, „Guvernul Ucrainei a dat dovadă de o reținere remarcabilă”.
În cele din urmă, Obama a apreciat că „izolarea în creștere a Rusiei pe plan politic și pe plan economic este rezultatul acțiunilor sale în Ucraina și a subliniat că Rusia va plăti, cu siguranță, și mai mult dacă va continua” această cale.
Mai devreme, într-un comunicat, Kremlinul a anunțat că, „răspunzând îngrijorărilor exprimate de președintele american în legătură cu o așa-zisă ingerință rusă în sud-estul Ucrainei, președintele rus a semnalat că astfel de speculații sunt bazate pe informații nefondate”.
O reuniune cvadripartită între Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeană și Ucraina urmează să aibă loc joi, la Geneva.
Atacuri vizibil coordonate au început încă de sâmbătă în orașe din estul rusofon al Ucrainei, în special în zona Donețkului. Bărbați în uniformă au fost văzuți la fața locului și occidentalii au afirmat că este vorba despre o operațiune condusă de Moscova, care dezminte că ar fi implicată în noile atacuri.
Autoritățile prooccidentale de la Kiev au anunțat lansarea unei „operațiuni antiteroriste” în estul țării, însă nu au intervenit până în prezent.
Gaidau Ion, ion.gaidau@mediafax.ro