Barack Obama și Vladimir Putin au discutat la telefon despre criza din Siria. Ce i-a cerut liderul de la Casa Albă omologului său de la Kremlin
Cei doi lideri au discutat la telefon duminică, la două zile după ce marile puteri au convenit o încetare limitată a ostilităților în Siria, în pofida faptului că niciuna dintre părțile beligerante nu a semnalat acordul, care urmează să intre în vigoare către sfârșitul acestei săptămâni.
Casa Albă a anunțat că Obama a subliniat, în această discuție cu Putin, asupra necesității trimiterii urgente a unor ajutoare umanitare în Siria și încetarea atacurilor aeriene.
„Președintele Obama a subliniat în special importanța faptului ca Rusia să joace de-acum un rol constructiv și să-și înceteze campania aeriană împotriva forțelor moderate ale opoziției din Siria”, a anunțat Casa Albă într-un comunicat.
Bombardamentele pe care rușii le efectuează asupra unor grupări rebele ajută armata siriană să obțină ceea ce ar putea constitui cea mai mare victorie a sa în război, în bătălia pentru Alep, cel mai mare oraș și centru comercial sirian înainte de război.
Potrivit Kremlinului, Putin și Obama au convenit asupra unei intensificări a cooperării în vederea implementării Acordului de la Munchen.
Însă Kremlinul a subliniat că Rusia rămâne angajată în campania sa împotriva grupării Statul Islamic (SI) și „altor organizații teroriste”, sugerând că Moscova va viza grupări din vestul Siriei, considerate moderate de către Occident.
Moscova afirmă că „încetarea” nu se aplică atacurilor sale aeriene, care au schimbat balanța în favoarea președintelui sirian Bashar al-Assad.
Ea susține că grupările Statul Islamic și filiala al-Qaida în Siria – Frontul al-Nusra – sunt principalele ținte ale campaniei sale aeriene. Însă Occidentul acuză Rusia că vizează în principal alte grupări insurgente, inclusiv pe unele pe care occidentalii le susțin.
Politicieni occidentali au reacționat cu scepticism față de acordul încheiat la Munchen pe 12 februarie.
Senatorul american John McCain a declarat că nu consideră această înțelegere un progres. „Să fim clari în legătură cu ceea face acest acord. El permite Rusiei să-și continue timp de încă o săptămână asaltul asupra Alepului”, a declarat senatorul american la Conferința de la Munchen.
„Domnul Putin nu este interesat să fie partenerul nostru. El vrea să consolideze regimul al-Assad”, a subliniat McCain.
Un aliat al cancelarul german Angela Merkel a declarat că Rusia și-a impus influența în Siria prin forța armată.
Norbert Roettgen, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului german, a declarat că Moscova este hotărâtă să creeze „fapte pe teren”, cu scopul de a-și consolida poziția în negocieri.