„Următoarea fază este acum să trecem la o formă de atac. (…) Voi întâlni liderii Congresului marți. Iar miercuri voi susține un discurs și voi descrie ceea ce va fi planul nostru de acțiune”, a explicat el într-un interviu acordat NBC News și difuzat duminică. Interviul a fost înregistrat sâmbătă la Casa Albă, după ce președintele s-a întors de la summitul NATO din Țara Galilor.
„SI reprezintă o amenințare din cauza ambițiilor sale teritoriale în Irak și Siria. Dar vestea bună, care vine de la ultimul summit NATO, este aceea că lumea în ansamblu înțelege că este vorba despre o amenințare căreia trebuie să îi facă față”, afirmă Obama.
Reprezentanții a zece țări (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Turcia, Polonia, Danemarca, Australia și Canada) s-au reunit vineri în cadrul summitului NATO pentru a pune bazele unei coaliții, dar obiectivele concrete și contururile acesteia din urmă rămân în acest stadiu destul de vagi, ca și rolul pe care îl va avea fiecare țară în parte.
Întrebat despre strategia sa, președintele american a insistat în acest interviu difuzat în cadrul emisiunii „Meet the Press” asupra faptului că „nu este vorba despre a trimite 100.000 de militari americani”. „Nu va fi un anunț privind trimiterea de trupe americane pe teren (…) Nu este echivalentul războiului în Irak”.
„Vom face parte dintr-o coaliție internațională care va efectua raiduri aeriene de susținere a activității de la sol a trupelor irakiene și kurde”, explică el.
„Le vom slăbi. Vom reduce suprafața teritoriului pe care o controlează ei. Și, în cele din urmă, îi vom învinge”, a continuat președintele american, care susține că acest lucru va necesita resurse superioare celor pe care Statele Unite le consacră în prezent acestei regiuni.
Obama, al cărui discurs de miercuri va avea loc înaintea împlinirii a 13 ani de la atentatele din 2001, reafirmă că nu dispune, în acest moment, de informații cu privire la amenințări pe teritoriul american din partea SI.