UPDATE
După ce a vizitat Memorialul Păcii de la Hiroshima, Barack Obama a vorbit în fața supraviețuitorilor adunați în curtea muzeului, avându-l alături pe Shinzo Abe, primul ministru al Japoniei și a făcut apel la o lume fără arme nucleare. În discursul său, a precizat că data de 6 august 1945 nu trebuie uitată niciodată, însă nu a prezentat scuze pentru atacul american asupra Hiroshimei, primul atac nuclear din istorie. Obama a descris acea zi ca fiind una în care „moartea a căzut din cer și lumea s-a schimbat”, dovedind că „omenirea posedă mijloacele necesare pentru a se autodistruge”.
Obama a ajuns la baza americană din Iwakuni din apropiere, după ce a părăsit summitul G7.
El a declarat că vizita sa în Hiroshima este „o mărturie despre cum chiar și cele mai dureroase dezbinări pot fi reunite”, dar a precizat că nu intenționează să-și prezinte scuzele în fața poporului japonez pentru bombardamentele efectuate de americani în 1945.
Cel puțin 140.000 de persoane au murit în atacul nuclear de la Hiroshima de pe 6 august 1945 când a fost lansată prima bombă nucleară din lume. O a doua bombă nucleară a fost lansată două zile mai târziu în Nagasaki, ucigând încă 74.000 de persoane.
Obama a declarat personalului militar de la baza Marinei americane din Iwakuni, situată la circa 40 de kilometri de Hiroshima, că evenimentul de vineri este „o oportunitate de a aduce omagii în memoria tuturor celor care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.
„Este o șansă de a ne reafirma angajamentul de a păstra pacea și siguranța în lume, unde armele nucleare nu vor mai fi în curând necesare”, a completat liderul american.
El va merge la memorialul victimelor atacului nuclear din Hiroshima și se va întâlni cu supraviețori, vizita sa stârnind reacții diverse printre locuitorii japonezi.
Jimmy Carter a mai vizitat Hiroshima, dar după încheierea mandatului la Casa Albă.