Bărbatul care a adus primul caz de Ebola în SUA ar putea fi pus sub acuzare
Autoritățile din Statele Unite și Liberia investighează pentru a determina dacă Thomas Eric Duncan știa că a fost expus la virusul Ebola înainte de a călători la Dallas, în Texas. Dacă se va descoperi că știa, procurorul din Dallas, Craig Watkins, a declarat că acesta ar putea fi acuzat de atac agravat, pentru că a expus și alte persoane la virusul Ebola.
„Luăm în considerare posibilitatea ca el să fi expus în mod conștient alte persoane din comitatul Dallas la virusul Ebola”, a afirmat procurorul Watkins. „Am pus sub acuzare persoane care au expus în mod conștient alți oameni la virusul HIV, ceea ce reprezintă un atac agravat”, a adăugat el.
Procurorul a precizat că trebuie să coopereze cu autoritățile federale americane și cu cele liberiene pentru a determina dacă Duncan a comis o infracțiune venind la Dallas deși era infectat cu virusul Ebola.
De asemenea, trebuie văzut apoi ce măsuri pot fi luate, pentru că în cazul unei eventuale încarcerări ar putea fi expuși contaminării și ceilalți deținuți. „Dacă această persoană este arestată și ținută la închisoare, ar putea expune și celelalte persoane din închisoare” la virusul Ebola, a conchis Watkins.
Un liberian identificat drept Thomas Eric Duncan a venit din Liberia la Dallas pe 20 septembrie, fără a prezenta simptome. El a început să se simtă rău la 24 septembrie, dar abia după câteva zile a fost diagnosticat cu Ebola și plasat în carantină. Acesta este primul caz de Ebola diagnosticat în Statele Unite.
Autoritățile sanitare americane au apreciat vineri că zece persoane prezintă un „risc ridicat” de a fi contaminate de către bărbatul care a contractat virusul Ebola în Liberia și a fost identificat tardiv în Statele Unite. În total, 50 de persoane au rămas sub supraveghere de vineri, în Texas, din cele 100 monitorizate inițial.
Persoanele care prezintă risc ridicat fac parte din serviciul de sănătate și au intrat în contact cu Duncan din momentul în care bolnavul a început să dezvolte simptomele febrei hemoragice, pe 24 septembrie, până când a fost plasat în carantină, pe 28 septembrie. Contaminarea sa a fost confirmată la 30 septembrie.
Simptomele Ebola se manifestă prin dureri de cap, febră sau vomă. Perioada de incubație durează între două și 21 de zile, iar o persoană care a contractat virusul nu este contagioasă atât timp cât nu are simptome. Febra hemoragică se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale unui bolnav.