Prima pagină » Știri externe » Bărbatul ucis în operațiunea antiteroristă din Franța făcea parte dintr-o celulă islamistă radicală

Bărbatul ucis în operațiunea antiteroristă din Franța făcea parte dintr-o celulă islamistă radicală

Bărbatul ucis în operațiunea antiteroristă din Franța făcea parte dintr-o celulă islamistă radicală
O "celulă" islamistă radicală a fost destructurată sâmbătă în Franța, iar unul dintre membrii săi, un francez în vârstă de 33 de ani, a fost ucis la Strasbourg după ce a deschis focul asupra polițiștilor veniți să îl aresteze, fiind suspectat de un atac împotriva unui magazin evreiesc în septembrie.

O „celulă” islamistă radicală a fost destructurată sâmbătă în Franța, iar unul dintre membrii săi, un francez în vârstă de 33 de ani, a fost ucis la Strasbourg după ce a deschis focul asupra polițiștilor veniți să îl aresteze, fiind suspectat de un atac împotriva unui magazin evreiesc în septembrie.

Unsprezece persoane au fost reținute în cadrul acestei operațiuni, relatează AFP.

„Este o operațiune foarte serioasă, de anvergură, care a fost lansată de mai multe săptămâni și vizează destructurarea rețelelor teroriste”, a comentat de la Lille (nord) premierul francez Jean-Marc Ayrault.

Surse din cadrul poliției au insistat asupra hotărârii și violenței acestor francezi născuți în anii ’80 și ’90. Suspectul ucis la Strasbourg, Jérémie Louis-Sidney, a deschis focul cu un Magnum 357 asupra polițiștilor care au ripostat, rănindu-l mortal, potrivit primelor elemente ale anchetei. Un polițist a fost lovit de un glonț la nivelul capului iar altul la nivelul inimii, dar ambii au fost salvați de echipamentul de protecție.

Un alt bărbat, arestat în regiunea pariziană, avea o armă 22 Long Rifle, „pregătită de tragere”, potrivit procurorului din Paris, François Molins. Polițiștii au intervenit, de asemenea, la Cannes (sud), unde trăiau cinci presupuși membri ai celulei, între care Jérémie Louis-Sidney.

Această operațiune este legată de ancheta privind un incident la 19 septembrie, în care un bărbat a aruncat „o grenadă defensivă iugoslavă” într-un magazin cușer din Sarcelles (regiunea pariziană), a precizat François Molins. Acest atentat, soldat cu rănirea ușoară a unei persoane, a tulburat comunitatea evreiască, la șase luni după atacul asupra unei școli evreiești din Toulouse (sud-vest), în care Mohamed Merah a ucis trei copii și un tată.

La 25 septembrie anchetatorii au descoperit pe grenadă urme ADN ce îi corespundeau lui Jérémie Louis-Sidney, „cunoscut DCRI din primăvara lui 2012”. Acest bărbat născut la Melun, la est de Paris, codamnat în 2008 pentru trafic de droguri, a fost descris de procurorul Molins drept „un delincvent convertit la islamul radical”.

Celelalte persoane care aparțin „unei rețele, aproape o celulă”, potrivit magistratului, prezintă profiluri similare. Trei au cazier judiciar pentru infracțiuni de drept comun.

„Nu este vorba despre rețele teroriste care provin din exterior, este vorba despre rețele care sunt în cartierele noastre, Nu este vorba despre străini, este vorba despre francezi convertiți, despre francezi musulmani”, a declarat pentru postul de televiziune TF1 ministrul de Interne Manuel Valls, care îi va primi, duminică, împreună cu președintele François Hollande pe reprezentanții comunității evreiești.

Printre persoanele reținute, „două sau trei sunt prozeliți”, a precizat o sursă apropiată dosarului.

În afară de bani lichizi, literatură islamistă și material informatic, anchetatorii au confiscat „patru testamente”, potrivit lui Molins. Procurorul din Strasbourg, Patrick Poirret, a declarat că în opinia sa Jérémie Louis-Sidney, un poligam, „voia probabil să sfârșească precum un martir”.

Obiectivele acestei „celule” rămân totuși necunoscute. În cadrul operațiunii, polițiștii au găsit o „listă cu asociații israelite în regiunea pariziană”, potrivit lui François Molins. „Ancheta va trebui să stabilească” eventualele proiecte teroriste ale acesteia. Dar „ei se poziționau clar ca adepți ai jihadului”, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Atentatul din Sarcelles, comis potrivit martorilor de două persoane îmbrăcate în negru și care purtau glugi, a avut loc într-un context tensionat, după o manifestație neautorizată la Paris împotriva filmului islamofob „Inocența Musulmanilor” și la o zi după publicarea în revista Charlie Hebdo a unor caricaturi cu profetul Mahomed.