Barroso: UE își va asuma un „angajament solemn” față de R.Moldova, Ucraina și Georgia

Publicat: 26 06. 2014, 11:47
Actualizat: 04 02. 2019, 00:59

UE va semna acordurile vineri, în cadrul summitului șefilor de stat și de guverne, la Bruxelles, la care sunt invitați liderii prooccidentali ai celor trei țări din Europa de est. Rusia se opune de mult timp încheierii acestor acorduri, acuzând UE că forțează fostele republici sovietice să aleagă între relații mai apropiate cu UE sau Moscova. Rusia a amenințat cele trei țări cu repercusiuni în domeniul comercial, dacă semnează pactele.

„Pentru Uniunea Europeană, aceste semnături vor reprezenta un angajament solemn de a însoți Georgia, Republica Moldova și Ucraina pas cu pas pe calea transformării acestor țări în democrații stabile și prospere”, a declarat Barroso.

UE argumentează că acordurile nu au menirea să submineze relațiile celor trei țări cu Rusia. De asemenea, acestea argumentează că pactele nu conțin nicio prevedere care să le împiedice să întrețină relații economice și politice apropiate cu Rusia, iar Moscova nu are dreptul la un vot de veto pe tema relațiilor UE cu vecinii săi.

„Nu căutăm o relație exclusivă cu acești trei parteneri”, a subliniat președintele CE. El a adăugat că negocieri trilaterale la nivel de miniștri, între UE, Rusia și Ucraina au fost schițate pentru 11 iulie, cu privire la modul în care vr fi implementate acordurile de asociere.

Pactul dintre UE și Kiev a jucat un rol crucial în criza ucraineană. Decizia fostului președinte Viktor Ianukovici de a abandona acordul, în noiembrie, a declanșat proteste care au condus la îndepărtarea sa de la putere. Rusia a anexat Crimeea imediat după demiterea lui Ianukovici.

Barroso a declarat că UE va monitoriza îndeaproape reacția Rusiei față de semnarea pactelor vineri, iar UE a anunțat că este pregătită să extindă sancțiunile impuse Rusiei dacă Moscova contribuie la intensificarea tensiunilor în Ucraina.

Însă, potrivit unor diplomați, nu vor fi făcuți pași în acest sens la summitul de la Bruxelles, din cauza angajării Rusiei față de planul de pace al președintelui ucrainean Petro Poroșenko și anunțării autorizării unei intervenții militare în Ucraina acordate de către Parlament președintelui rus Vladimir Putin, la solicitarea acestuia.

Barroso a apreciat că „sunt necesare măsuri concrete suplimentare în vederea dezescaladării” în estul Ucrainei, adăugând că „lipsa acțiunii va declanșa măsuri suplimentare” împotriva Rusiei din partea blocului european.

El a refuzat să spună ce crede despre o eventuală intensificare a presiunii economice din partea celor 28 de lideri europeni săptămâna aceasta.

UE a introdus numele a zeci de oficiali ruși și lideri separatiști ucraineni pe lista sancțiunilor și a vizat două companii cu sediul în Crimeea. Dar s-a abținut să vizeze alte companii rusești și să activeze un plan UE minuțios negociat în vederea impunerii unor sancțiuni sectoriale comerțului cu Rusia.