Prima pagină » Știri externe » Băsescu, glumeț la ieșirea de la Consiliu, după prima zi de negocieri: „E mai bine afară”

Băsescu, glumeț la ieșirea de la Consiliu, după prima zi de negocieri: „E mai bine afară”

Băsescu, glumeț la ieșirea de la Consiliu, după prima zi de negocieri:
Președintele Traian Băsescu le-a declarat jurnaliștilor, la plecarea de la sediul Consiliului European, la finalul primei zi de negocieri privind bugetul UE 2014-2020, că "e mai bine afară", precizând că este de părere că până la urmă se va găsi o soluție.

Președintele Traian Băsescu le-a declarat jurnaliștilor, la plecarea de la sediul Consiliului European, la finalul primei zi de negocieri privind bugetul UE 2014-2020, că „e mai bine afară”, precizând că este de părere că până la urmă se va găsi o soluție.

„E mai bine afară”, le-a spus, râzând, Băsescu jurnaliștilor, președintele arătând că este într-o stare de bună dispoziție.

Întrebat care sunt șansele să se ajungă la finalul acestei săptămâni la un consens în rândul liderilor din țările UE privind alocările bugetului pentru perioada 2014-2020, Băsescu a spus că el crede că până la urmă se va ajunge la o soluție.

„Sunt multe obstacole, dar cheia este criza, contributorii neți vor să își diminueze contribuțiile, beneficiarii neți și-ar dori să mențină un buget rezonabil al UE. Aceasta este problema (…) Dar până la urmă trebuie să ajungem la un acord. Cred că până la urmă vom găsi o soluție”, a spus șeful statului.

De asemenea, Băsescu a fost întrebat de jurnaliștii străini și despre referendumul din vară și situația politică actuală din România. „Referendumul? A trecut!”, a răspuns Băsescu râzând și apoi s-a îndepărtat de grupul de jurnaliști pentru a se urca în mașină.

Reuniunea Consiliului European a început joi seară la Bruxelles, după ora locală 11.00, cu o întârziere de peste trei ore față de ora programată, în condițiile în care șefii de state și de guvern poartă discuții intense privind algoritmii de calculare a alocărilor de la capitolele bugetului UE.

Totuși, lucrările în formatul oficial s-au încheiat relativ repede, după aproximativ o oră, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, prezentându-le celor 28 de lideri din țările UE noua sa propunere privind bugetul, rezultată în urma discuțiilor purtate pe parcursul zilei de joi, alături de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu fiecare dintre cei 28 de șefi de stat sau guvern.

Lucrările vor fi reluate vineri la prânz, în jurul orei locale 12.00, pentru ca delegațiile țărilor membre să analizeze noua propunere înaintată de Van Rompuy.

Potrivit unor surse citate de AFP, Van Rompuy își menține propunerea de buget de 973 de miliarde de euro pe perioada 2014-2020, adică 1.01 la sută din PIB-ul european, conform surselor. Însă va acorda 8 miliarde în plus Politicii agricole comune (PAC) și 10,6 miliarde politicii de coeziune pentru statele cele mai sărace.

Acesta va scade 13 miliarde din fondurile alocate bugetului pentru dezvoltare și infrastructuri mari și 5 miliarde de euro de la bugetul prevăzut pentru acțiuni exterioare pentru a elimina din reducerile aduse politicii de coeziune în favoarea statelor cele mai sărace și Politicii agricole comune (PAC), au indicat aceste servicii.

Prima sa propunere reușise să reducă 75 de miliarde de euro din cererea de 1.047 miliarde de euro a Comisiei. PAC pierdea 25,5 miliarde de euro dintre care 13,5 pentru fondurile destinate ajutoarelor directe pentru agricultori și intervențiilor pe piețe. Aceste reduceri au fost denunțate de către francezi ca fiind inacceptabile.

Coeziunea pierdea la rândul său 29 de miliarde.

Herman Van Rompuy nu s-a atins în schimb de fondurile destinate cheltuielilor de funcționare a instituțiilor, mai ales cele pentru salariile funcționarilor și alți angajați.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat în cursul nopții de joi spre vineri că nu crede că liderii europeni vor ajunge la un acord privind bugetul european 2014-2020, a relatat AFP.

„Cred că vom avansa puțin, însă mă îndoiesc că vom ajunge la un acord”, a declarat Merkel la plecarea de la lucrările Consiliului. „Am spus deja anterior că s-ar putea să avem nevoie de o nouă etapă”, a adăugat aceasta.

Alți lideri au părăsit summitul fără a face declarații, în special premierul britanic David Cameron.

Citește și