Traian Băsescu a făcut aceste afirmații în cadrul unei emisiuni la TVR1 în contextul în care el a abordat problema cotelor pe care UE le impune statelor membre.
Fostul președinte a precizat că „dezavuează total” abordarea legată de migrație, de refugiați, a unor lideri europeni, el făcând referire directă la premierii Olandei și Austriei, dar a mai ales la cancelarul Germaniei.
„Cine i-a chemat, să-i primească, și doamna Merkel are aici problemele sale, pentru că anunțul public: > a fost un anunț catastrofal din cauza efectelor, datorită credibilității pe care o are cancelarul Germaniei.
Traian Băsescu a emis ipoteza că reacția cancelarului german, Angela Merkel, ar fi fost stimulată de nominalizarea acesteia la Premiului Nobel pentru Pace.
„Nu vreau să spun o răutate și nu vreau să-mi compromit relațiiile cu doamna Merkel, dar nici nu exclud posibilitatea ca această generozitate a domniei-sale să fi fost stimulată de faptul că se afla pe listă scurtă a celor care puteau să primească Premiul Nobel pentru pace”, a spus Băsescu.
Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2015 a fost atribuit, vineri, Cvartetului pentru Dialog Național din Tunisia, „pentru contribuția sa decisivă la construirea unei democrații pluraliste” în această țară, după revoluția din 2011, a anunțat Comitetul Nobel norvegian.
Cancelarul german Angela Merkel, alături de Papa Francisc și Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), a figurat printre favoriții la ediția din 2015 a Premiului Nobel pentru Pace, potrivit agenției DPA.
Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului de Cercetări asupra Păcii din Oslo, menționa un premiu legat de criza refugiaților, evidențiind-o pe Angela Merkel pentru faptul că a dat dovadă de „autoritate morală într-un moment critic”.