Turcia va plăti scump pentru susținerea „teroriștilor” care luptă să-i răstoarne regimul, a amenințat președintele sirian Bashar al-Assad într-un interviu acordat unui post turc de televiziune, difuzat vineri, relatează AFP.
„În viitorul apropiat, acești teroriști vor provoca consecințe pentru toată Turcia. Iar Turcia va plăti foarte scump”, a declarat el pentru postul de opoziție Halk-RV.
Șeful statului sirian răspundea astfel unei întrebări despre prezența la frontiera turcă a unor rebeli jihadiști afiliați Al-Qaida.
„Nu este posibil să te servești de terorism ca de o carte de joc și să o pui în buzunar. Fiindcă (terorismul) este ca un scorpion, care nu ezită să te înțepe când vine momentul”, a spus al-Assad.
Guvernul islamo-conservator turc, foarte ostil regimului sirian, este unul dintre cei mai activi susținători ai rebeliunii siriene.
În privința acestui aspect, al-Assad l-a atacat pe premierul turc Recep Tayyip Erdogan, cu care avea altădată legături strânse.
„Tot ceea ce spune despre Siria și popor este doar o grămadă de minciuni, asta e tot (…). Erdogan n-a făcut altceva decât să susțină teroriștii” în Siria, a subliniat el.
Bashar al-Assad a reptat că se va conforma rezoluției ONU privind distrugerea arsenalului chimic, adoptată la 28 septembrie, dar a negat că forțele sale ar fi comis vreun atac chimic împotriva populației siriene.
„Nu, nu am folosit această armă”, le-a răspuns unor jurnaliști ai postului, care l-a întrebat dacă forțele sale au utilizat proiectile dotate cu ogive chimice pe 21 august lângă Damasc.
Admițând că deține un arsenal chimic, președintele sirian a adăugat că aceste arme se află pe mâna „forțelor speciale”, singurele capabile să le utilizeze.
„Pregătirea acestor arme este o operațiune tehnică complexă (…), iar pentru a le utiliza este necesar un proces special care necesită un ordin central al Statului Major Interarme. Din această cauză, este imposibil să fi fost utilizate”, a subliniat al-Assad.
Președintele sirian a mai declarat, în acest interviu, că este prea devreme pentru a spune dacă va candida pentru un nou mandat în alegerile prezidențiale de anul viitor.
„Cred că acest lucru va fi mai clar” în lunile viitoare, deoarece, a subliniat el, Siria se confruntă cu schimbări „rapide” pe teren.
Al-Assad este președinte din 2000, iar al doilea mandat expiră în 2014.
Opoziția siriană îi cere să transfere puterea unui Guvern de tranziție până la scrutinul prezidențial.
Întrebat despre elicopterul sirian doborât de aviația turcă pe 16 septembrie, după ce a intrat în spațiul aerian turc, al-Assad a recunoscut că aparatul, prăbușit pe teritoriul sirian, a încălcat spațiul aerian turc. El a justificat intruziunea în Turcia a elicopterului afirmând că era necesar să împiedice „o infiltrare a unui număr mare de teroriști” din Siria în Turcia.
Al-Assad a declarat că cei doi piloți ai elicopterului au fost „decapitați cu sălbătăcie” de rebeli sirieni, după ce au fost capturați în viață.
Parlamentul turc a prelungit joi cu un an mandatul Guvernului care autorizează, dacă este necesar, trimitarea unor trupe în Siria.
Armata turcă ripostează fiecărui proiectil sirian în parte care se abate asupra teritoriului său, însă nu a efectuat operațiuni pe teritoriul sirian.