Prima pagină » Știri externe » Bashar al-Assad ar putea cere Rusiei să trimită efective terestre în Siria. De ce depinde această decizie

Bashar al-Assad ar putea cere Rusiei să trimită efective terestre în Siria. De ce depinde această decizie

Bashar al-Assad ar putea cere Rusiei să trimită efective terestre în Siria. De ce depinde această decizie
Siria ar putea solicita Rusiei trimiterea de efective terestre în cazul în care grupurile insurgente și teroriste recrutează militanți suplimentari din străinătate, afirmă președintele Bashar al-Assad într-un interviu acordat agenției Sputnik.

Liderul regimului autoritarist de la Damasc a lăudat contribuția militară a Rusiei, care în prezent oferă Siriei susținere aeriană și consultanță militară în conflictul cu grupuri rebele și teroriste. „Toată lumea știe că de când Rusia a început să ofere această susținere, în 2015, balanța militară s-a schimbat și am putut recuceri orașele Palmira și Alep. Deci, nu cred că în acest moment sunt necesare efective terestre”, a spus Bashar al-Assad.

„Poate că în viitor, în cazul în care inamicii noștri și susținătorii lor, teroriștii lor, intermediarii își schimbă strategia și aduc teroriști suplimentari din străinătate, ar putea fi necesare” trupe ruse, a atras atenția Bashar al-Assad.

Administrația Bashar al-Assad folosește termenul „teroriști” referindu-se atât la grupurile insurgente, cât și la cele islamiste.

În prezent, în Siria sunt piloți și instructori militari ruși care ajută armata siriană.

Declarațiile liderului sirian sunt un avertisment adresat Administrației Donald Trump, pe care Damascul o acuză că oferă susținere insurgenților sirieni. Recent, Statele Unite au atacat o bază militară din Siria după un atac chimic produs în nordul Siriei și soldat cu aproximativ 90 de morți. Washingtonul a atribuit atacul chimic, fără a prezenta dovezi, regimului Bashar al-Assad. Siria și Rusia au negat orice implicare în acest atac, explicând că Statele Unite l-ar utiliza ca pretext.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți.