Bashar al-Assad laudă atacurile Rusiei și critică aliații: „Țările care susțin terorismul nu pot învinge terorismul”
Campania de raiduri aeriene a forțelor occidentale și arabe, care durează de un an în Siria și Irak, a fost contraproductivă, a afirmat al-Assad, precizând că aceasta a ajutat la răspândirea terorismului și atragerea de noi recruți. El a apreciat că o coaliție formată de Siria, Rusia, Iran și Irak și-ar putea atinge obiectivele.
„Trebuie să reușească, altfel ne confruntăm cu distrigerea întregii regiuni, nu doar a unuia sau a două state”, a declarat el într-un interviu pentru televiziunea iraniană, difuzat duminică.
Assad a făcut aceste declarații la câteva zile după ce avioanele ruse staționate în Siria au lansat atacuri aeriene asupra unor obiective identificate de Moscova drept baze ale grupării teroriste Stat Islamic. Oponenții lui Assad susțin însă că avioanele ruse au bombardat în special insurgenții rivali, susținuți de Occident.
Statele Unite, Franța și Marea Britanie afirmă că raidurile ruse sunt menite să-l consolideze pe Assad, după progresele recente ale rebelilor. „Ei îl susțin pe măcelarul de Assad, ceea ce este o greșeală teribilă, pentru ei și omenire”, a afirmat premierul britanic David Cameron.
Assad a afirmat că raidurile avioanelor siriene, cărora li s-au alăturat cele ruse, au fost mult mai semnificative decât orice rezultat al campaniei de un an a SUA și a aliaților lor occidentali și arabi, pe care îi acuză de ipocrizie din cauza sprijinirii insurgenților din Siria.
„Țările care susțin terorismul nu pot învinge terorismul (…). De aceea, după un an și câteva luni nu vedem niciun rezultat”, a apreciat președintele sirian.
„Vedem contrariul, terorismul s-a extins geografic și a câștigat mai mulți voluntari și recruți”, a adăugat el.
Conflictul sirian a început odată cu protestele față de regimul bashar al-Assad, în 2011, care au fost reprimate violent.
Eforturile de a găsi o soluție politică la războiul civil s-au dovedit fără rezultat până acum, majoritatea rebelilor cerând plecarea lui Assad ca o condiție înaintea negocierilor. Statele occidentale spun de asemenea că Assad trebuie să renunțe la putere, deși unele și-au moderat tonul, afirmând că acesta ar putea juca un rol în perioada de tranziție.
„Le spun clar că niciun oficial străin nu poate decide viitorul Siriei. Viitorul sistem politic și persoanele care guvernează Siria sunt decizii ale poporului sirian”, a reiterat Assad.