Bătălia pe vaccin! Hackerii din Coreea de Nord ar fi încercat să fure informații de la AstraZeneca printr-un atac cibernetic
Hackerii nord-coreeni sunt suspectați că au lansat în ultimele săptămâni un atac cibernetic împotriva AstraZeneca, care dezvoltă un potențial vaccin împotriva noului coronavirus.
Informația a fost dezvăluită vineri, 27 noiembrie, de către Reuters, care citează două surse anonime ce au cunoștințe despre acest subiect. Potrivit Reuters, hackerii nord-coreeni s-au dat drept recrutori pe LinkedIn și WhatsApp pentru a aborda personalul AstraZeneca, inclusiv pe cei care lucrează la cercetarea coronavirusului, și pentru a le face oferte referitoare la locuri de muncă, care erau de fapt false.
Hackerii suspectați au trimis apoi documente – unii folosind adrese de e-mail rusești – care păreau să fie descrieri ale posturilor. În fapt, acestea conțineau niște coduri concepute pentru a oferi hackerilor acces la computerele victimelor, potrivit sursei citate.
AstraZeneca, atacată de hackerii nord-coreeni
Potrivit surselor Reuters, se pare că hackerii nu și-ar fi îndeplinit „misiunea”.
În timp ce AstraZeneca a refuzat să comenteze această chestiune, Universitatea din Oxford – care lucrează împreună cu producătorul de medicamente pentru a dezvolta un vaccin împotriva coronavirusui – a declarat pentru CNN universitatea colaborează cu Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie (NCSC) pentru a asigura protecția acestuia.
„Universitatea Oxford colaborează cu Centrul Național de Securitate Cibernetică pentru a se asigura că cercetarea noastră COVID-19 are cea mai bună securitate și protecție cibernetică posibilă”, a declarat un purtător de cuvânt al universității pentru CNN.
NCSC nu a comentat în mod direct această chestiune, dar a declarat vineri pentru CNN că este „angajat să protejeze împotriva amenințărilor cele mai importante active ale noastre, sectorul sănătății și cercetarea și dezvoltarea crucială a vaccinurilor”.
Coreea de Nord neagă implicațiile: „O știre falsă”
CNN a contactat misiunea Republicii Populare Democrate Coreea la ONU, situată în Geneva, pentru un comentariu oficial, dar nu a primit încă un răspuns.
Într-o conversație telefonică cu CNN, un membru al personalului misiunii a declarat că raportul Reuters este „o știre falsă”, susținând că informațiile au fost „fabricate”.
Raportarea vine după ce un parlamentar sud-coreean a declarat că țara s-a confruntat cu încercările nord-coreene de a hakcui companii farmaceutice care lucrează la vaccinurile împotriva coronavirusului.
Parlamentarul Ha Tae-Keung, în cadrul unor declarații susținute vineri, nu a spus când a avut loc hacking-ul sau ce companii au fost vizate, dar a confirmat informația conform căreia Coreea de Nord a încercat să hackuiască companiile farmaceutice sud-coreene care dezvoltă vaccinuri locale pentru coronavirus.