Sunt auspiciile premierului bavarez Markus Soder, membru al CSU (Uniunea Creștin-Socială), Kreuzpflicht sau „obligația crucii” a fost reinstaurată în urma afluxului de imigranți din Bavaria, scrie The Guardian.
Bavaria a fost un front principal în privința crizei refugiaților în 2015, când aproape un milion de oameni au căutat adăpost în Germania, intrând în țară prin acest stat, odată cu scăderea popularității partidului anti-imigrație AfD (Alternativa pentru Germania). Soder, care are o cruce agățată în biroul său, a declarat: „Vrem să anunțăm clar că oamenii au dorința de a-și exprima identitatea”.
Decizia a atras însă critici în unele cercuri și unii membri marcanți ai Bisericii Catolice, inclusiv cardinali și episcopi, au numit-o subversivă. „Crucea este un simbol religios autentic și nu trebuie redus la un obiect folcloric, la un obicei tradițional”, a declarat Franz Jung, viitorul episcop al Wurzburgului.
Johanna Haberer, un teolog protestant, a spus că legea este o greșeală: „Avem destule cruci în Bavaria. Soder abuzează de cruce, ca simbol religios”.
Potrivit lui Soder, crucea nu trebuie văzută ca un simbol religios, ci ca unul cultural, al identității bavareze. Bavaria are una din cele mai mari densități de oameni care se identifică drept catolici din Europa – 50% la ultimul recensământ – în timp ce 19% sunt protestanți și 4% sunt musulmani. Numărul lor a scăzut semnificativ începând cu 1970, când 70% dintre aceștia se declarau catolici.
Potrivit unui sondaj recent Infratest, 56% dintre bavarezi sunt în favoarea obligativității crucii, în timp ce 38% se declară împotriva măsurii.