Baze militare din Germania, închise din cauza unor ACTE de SABOTAJ, în contextul tensiunilor cu Rusia
This browser does not support the video element.
Două baze militare din Germania, inclusiv una aparținând Alianței Nord-Atlantice, au fost închise temporar, miercuri, din cauza suspiciunilor privind producerea unor acte de sabotaj, pe fondul tensiunilor extreme cu Rusia ca urmare a războiului din Ucraina.
O unitate militară a armatei germane din Köln a fost închisă miercuri dimineață. Ulterior, a fost închisă și o bază a NATO din Geilenkirchen, în landul Renania de Nord-Westfalia. În ambele cazuri există suspiciuni privind acte de sabotaj, lucru confirmat de un purtător de cuvânt al armatei germane. În ambele baze militare, există suspiciuni că sursele de apă ar fi fost contaminate.
”Pot confirma că astăzi a avut loc un incident, există o breșă într-un gard, într-o zonă care conducea la rețeaua de alimentare cu apă. Există suspiciuni privind intrarea neautorizată a unor persoane”, a declarat Ulrich Fonrobert, un purtător de cuvânt al armatei germane, citat de site-ul Tagesschau.de și de postul WDR.
”Noi pornim de la premisa că autorul a reușit să comită actul de sabotaj”, a precizat oficialul militar.
Deciziile de închidere temporară a bazelor militare au fost luate după ce testele din rețelele de apă potabilă au depistat conținuturi anormale.
Alianța Nord-Atlantică a părut să conteste informațiile anunțate de autoritățile germane, precizând că baza din Geilenkirchen doar a adoptat măsuri suplimentare de securitate, fără a fi închisă niciun moment.
Incidentele intervin în contextul tensiunilor extreme dintre NATO și Rusia din cauza războiului din Ucraina.
În ultimele luni, Estonia, Lituania, Letonia, Finlanda și Polonia au raportat incidente precum venirea masivă a imigranților la frontiere, acte de sabotaj și perturbarea semnalului GPS. În iunie, Alianța Nord-Atlantică a anunțat că va contracara activitățile ostile ale Rusiei, care includ acte de sabotaj și atacuri cibernetice.
Pe fondul preocupărilor de securitate, opt state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, au cerut în mai Uniunii Europene să interzică circulația liberă a diplomaților ruși în spațiul comunitar și să o limiteze la țara în care sunt acreditați.
Foto: Profimedia
Citește și: