Grupul BBC a reangajat în secret nouă foști manageri de top, ca freelanceri sau cu contracte pe perioadă determinată, după ce le-a oferit acestora indemnizații de plecare de sute de mii de lire sterline, informează dailymail.co.uk.
În luna iulie, grupul BBC a fost criticat pentru că a acordat salarii compensatorii de 25 de milioane de lire sterline (29,19 milioane de euro) unui număr de 150 de senior manageri, fapt care a afectat trustul media britanic.
Un raport al Biroului Național de Audit din Marea Britanie publicat în iulie arăta că, în perioada decembrie 2009 – decembrie 2012, au fost plătite 10 pachete salariale compensatorii care au totalizat 20% din cele 25 de milioane de lire sterline.
BBC spunea, însă, că economiile pe care le-a făcut prin reducerea numărului de senior manageri depășesc totalul acestor pachete salariale compensatorii.
Directorul general al BBC, Tony Hall, a spus la momentul respectiv: „Aceste plăți datează din altă epocă și în prezent încercăm să le punem capăt”. „Cred că BBC a pierdut șirul plăților în ultimii ani. Am spus deja că limităm salariile compensatorii la 150.000 de lire sterline și am început să îmbunătățim procedurile”, a mai spus acesta.
Potrivit ediției de duminică a publicației britanice The Mail, BBC a reangajat în secret nouă dintre acești senior manageri, care, la plecarea din trustul britanic, au obținut indemnizații de peste 100.000 de lire sterline. Publicația britanică mai scrie că, lucrând ca freelanceri, acești manageri ar putea primi cel puțin echivalentul indemnizației obținute la plecarea din trustul BBC.
Sâmbătă, parlamentarul Steve Barclay, membru al Public Accounts Committee (PAC), a criticat BBC pentru că nu a transmis această informație în mod voluntar Parlamentului, încă de acum câteva luni. Totodată, acesta a spus că BBC trebuie să ofere explicații privind numărul persoanelor reangajate, motivul și nivelul la care s-au luat aceste decizii.
Contactat de Daily Mail, BBC a refuzat să ofere informații privind identitatea persoanelor reangajate, însă a confirmat numărul acestora și tipul de contract pe baza cărora ele colaborează cu trustul media.
BBC a anunțat, în aprilie, că existau discuții pentru a reduce pachetele salariale compensatorii la 150.000 de lire sterline sau venitul pe 12 luni, care oricum ar fi constituit o sumă mai mică.
Potrivit raportului Biroului Național de Audit, un director general adjunct ar fi primit un pachet salarial compensatoriu de 949.000 de lire sterline, un director de departament – 866.300 de lire sterline, un Chief Operating Officer (COO) – 680.400 de lire sterline etc.
Pe de altă parte, BBC estima că economiile rezultate în urma acestor reduceri de personal, în aceeași perioadă de trei ani care a precedat decembrie 2012, s-au ridicat la 35 de milioane de lire sterline.
Totodată, Biroul Național de Audit arăta că BBC a depășit sumele deja generoase acordate ca salarii compensatorii, fapt care a afectat financiar trustul media britanic. Totuși, limitările impuse de noul director, Tony Hall, sunt un semn că situația se schimbă în bine.
Același raport arăta că numărul senior managerilor a scăzut de la 660 la 445 în perioada menționată.
British Broadcasting Corporation (BBC) este cel mai mare radiodifuzor public din lume, cu aproximativ 23.000 de angajați. Corporația BBC deține, în prezent, opt televiziuni, 54 de posturi de radio, unul dintre cel mai accesate site-uri din Europa și un serviciu internațional în 28 de limbi străine, de care beneficiază peste 150 de milioane de persoane.