BBC, confruntat cu una dintre cele mai grave crize din istoria sa
BBC și-a cerut luni scuze în mod oficial pentru reportajul în care, în mod eronat, Lordul Alistair McAlpine a fost implicat într-un scandal privind abuzul sexual al unui copil, pe baza mărturiei lui Steve Messham.
Decizia BBC vine după ce o anchetă internă a concluzionat că înaintea difuzării materialului în cadrul emisiunii „Newsnight” nu au fost efectuate verificări solide care să susțină cazul, informează Agerpres.
În același timp, Messham și-a retras mărturia și și-a prezentat, de asemenea, scuzele sale pentru conflictul provocat. Anterior, Lord McAlpine arătase că acuzațiile aduse sunt complet neadevărate și defăimătoare. „Nu am fost niciodată la casele de copii din Wrexham, și la nici o altă casă de copii, școală de corecție sau orice altă instituție de acest fel”, a declarat McAlpine pentru BBC.
Totodată, avocatul politicianului a anunțat că vor fi luate toate măsurile legale împotriva acelora care au provocat întregul scandal.
Potrivit Mediafax, atitudine în acest caz a luat chiar și premierul britanic David Cameron, care a denunțat în mod public climatul asociat cu „vânătoarea de vrăjitoare”.
Primele măsuri
Rezultatul anchetei interne a dus sâmbătă la demisia directorului general al BCC, George Entwistle, care fusese numit în funcție cu mai puțin de două luni în urmă. Potrivit Mediafax, Entwistle va primi de la compania pe care a condus-o suma de 715.000 de dolari, reprezentând salariul pe care ar fi trebuit să îl primească în primul său an de mandat.
La rândul lor, directoarea departamentului de Informații al BBC, Helen Boaden, și adjunctul ei, Stephen Mitchell, și-au părăsit posturile, precizează agenția.
Pe lângă toate acestea, George Entwistle poartă răspunderea și pentru scandalul din octombrie 2012, când, „Newsnight” a fost acuzată de autocenzură, pentru faptul că a ignorat deliberat un subiect care îl acuza pe Jimmy Savile, un prezentator extrem de popular al postului BBC în anii ’60-’80. Deși înnobilat de regină și decorat de Papa Ioan Paul al II-lea pentru angajamentele lui caritative, Savile a fost acuzat de Scotland Yard că ar fi abuzat peste 300 de copii și de adolescente. Dezvăluirile despre preferințele sexuale ale starului, decedat la sfârșitul anului 2011, la vârsta de 84 de ani, au revoltat opinia publică, dar și familia sa.
Lordul Chris Patten, directorul organismului de control BBC Trust, a inițiat duminică o contraofensivă: „Credibilitatea noastră depinde de capacitatea noastră de a spune adevărul”, a declarat el în emisiunea politică prezentată de Andrew Marr pe BBC1. „Dacă mă întrebați dacă BBC are nevoie de o reformă profundă a organizației sale, atunci vă răspund că așa este, are absolut nevoie de asta”, citează Mediafax.
British Broadcasting Corporatio (BBC) este radiodifuzorul public britanic, înființat pe 1 ianuarie 1927, și cel mai mare radiodifuzor din lume, cu aproximativ 23.000 de angajați. Corporația BBC deține opt televiziuni, 54 de posturi de radio, unul dintre cel mai accesate site-uri din Europa și un serviciu internațional în 28 de limbi străine, de care beneficiază peste 150 de milioane de persoane.