Prima pagină » Știri externe » BBC convertește rata de succes a DNA: PATRU PERSOANE PE ZI

BBC convertește rata de succes a DNA: PATRU PERSOANE PE ZI

BBC convertește rata de succes a DNA: PATRU PERSOANE PE ZI
România pare să devină în sfârșit serioasă în combaterea crimei organizate, la opt ani de la aderarea la UE și la 13 ani de la înființarea DNA, comentează BBC News Online, într-un material despre recentele acțiuni ale Direcției Naționale Anticorupție care au ajuns până la vârful politicii românești.

„România este pe calea cea bună și trebuie să o continue”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans luna trecută, comentând ultimele informații din România cu privire la combaterea corupției. „Combaterea corupției rămâne cea mai mare provocare și principala pioritate”, a adăugat el.

Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost înființat în 2007 pentru monitorizarea reformei judiciare și a luptei împotriva corupției în Românie și Bulgaria. Informațiile pozitive sunt cruciale pentru ca România să fie primită în Schengen.

Doar anul trecut, 1.138 de figuri publice, inclusiv politicieni de rang înalt, oameni de afaceri, judecători și procurori au fost anchetați de DNA – instituție condusă de procurorul șef Laura Codruța Kovesi – o rată mai mare de patru persoane pe zi (fără a număra sărbătorile legale).

„În doar trei ani, ambele partide mari – Portocaliii (democrat-liberalii) și Roșii (social-democrații) – au fost înfrânte în alegeri”, afirmă analistul Alina Mungiu-Pippidi. Rezultatul este că ceea ce ea numește „mafia transpartinică” ce conducea țara, distribuia contracte ce implicau sume uriașe de bani europeni, evita taxele și cumpăra procurori și judecători este dezorganizată.

La fel de important, afirmă ea, este caracterul lui Klaus Iohannis, președintele ales în noiembrie. Ca un outsider în politică, el nu este un girant al înțelegerilor secrete între marile partide, care au dominat politica românească timp de 25 de ani.

O condamnare tipică a DNA a fost cea a Monicăi Ridzi, în vârstă de 37 de ani, fost ministru al Sporturilor și Tineretului. Ea a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru că a abuzat de funcție cheltuind 800.000 de dolari din banii statului pentru concerte la prețuri exagerate, folosind companiile ei favorite. Beneficiile ar fi fost împărțite între ea și partid.

Chiar și favorita fostului președinte Traian Băsescu, Elena Udrea – supranumită „blonda președintelui” -, se află sub investigația DNA, scrie sursa citată. Udrea, fost ministru al Turismului și fost candidat la alegerile prezidențiale, în prezent parlamentar, a fost arestată săptămâna trecută.

Ultimele ținte ale DNA includ rudele premierului social-democrat Victor Ponta – mama, sora și cumnatul acestuia, Iulian Herțanu.

Citește și