Prima pagină » Știri externe » BBC: Corlățean respinge stereotipurile din presa britanică despre români

BBC: Corlățean respinge stereotipurile din presa britanică despre români

BBC: Corlățean respinge stereotipurile din presa britanică despre români
Ministrul român de externe Titus Corlățean este nemulțumit de tonul dezbaterii cu privire la migrația dinspre România și Bulgaria către Marea Britanie și denunță o serie de stereotipuri despre români vehiculate de presă, ca "cerșetori" și "criminali", relatează BBC News Online.

Ministrul român de externe Titus Corlățean este nemulțumit de tonul dezbaterii cu privire la migrația dinspre România și Bulgaria către Marea Britanie și denunță o serie de stereotipuri despre români vehiculate de presă, ca „cerșetori” și „criminali”, relatează BBC News Online.

„Acest tip de dezbatere în cadrul societății britanice este destul de surprinzătoare, iar noi o regretăm”, a declarat șeful diplomației române pentru BBC. „Este destul de mult”, a apreciat el.

Corlățean și-a exprimat frustrarea și față de materiale de presă care îi prezintă pe români, în mod stereotip, drept „criminali” sau „cerșetori”, apreciind că estimări cu privire la venirea unui val de imigranți români și bulgari în Marea Britanie, începând din 2014, sunt exagerate.

Numeroși români care muncesc în străinătate, a argumentat ministrul pentru BBC, joacă un rol valoros în economiile altor țări, inclusiv în Marea Britanie, unde sunt peste 2.000 de doctori. „Nu sunt imigranți, sunt cetățeni europeni cu drepturi depline”, a subliniat ministrul român de Externe.

De asemenea, el a minimizat sugestii cu privire la apariția unei „rupturi” diplomatice cu Londra și a precizat că a discutat cu oficiali britanici, în mai multe rânduri, subiecte legate de migrare, inclusiv cu omologul său William Hague. „Am primit asigurări clare potrivit cărora Marea Britanie respectă libertatea de mișcare a românilor și bulgarilor și va respecta tratatele europene”, a spus el.

Restricțiile tranzitorii în domeniul libertății de mișcare impuse celor două țări la aderarea la Uniunea Europeană (UE), la 1 ianuarie 2007, expiră la sfârșitul acestui an. În acest context, asupra Guvernului britanic sunt exercitate presiuni să prevină un „val semnificativ” de imigranți.

Potrivit unor estimări, aproximativ trei milioane de români muncesc în țări UE, iar cei mai mulți analiști de la București argumentează că marea majoritate a celor care doresc să imigreze au făcut-o deja, notează BBC, adăugând că destinațiile pe care aceștia le preferă sunt Spania și Italia, din cauza unor legături culturale, ci nu Regatul Unit.

Pe de altă parte, notează BBC, o asociație germană a orașelor a avertizat recent, într-un raport, că municipalitățile germane depun eforturi să absoarbă un flux de imigranți din România și Bulgaria, în special membri ai comunității rome. Însă autoritățile române insistă asupra faptului că cei care intenționează să comită abuzuri asupra sistemului reprezintă o mică parte dintre imigranți, avertizând că riscul ca ceilalți să fie afectați de eventuale măsuri.