Prima pagină » Știri externe » BBC: Fotografiile lui Andrei Pandele spun povestea unui București pierdut – GALERIE FOTO

BBC: Fotografiile lui Andrei Pandele spun povestea unui București pierdut – GALERIE FOTO

BBC: Fotografiile lui Andrei Pandele spun povestea unui București pierdut - GALERIE FOTO
Fotograful și arhitectul Andrei Pandele a surprins, începând din 1970, în fotografiile sale o perioadă de mari schimbări traversate de România sub conducerea dictatorului Nicolae Ceaușescu, imaginile reprezentând și astăzi o amintire dureroasă pentru multe persoane, scriu jurnaliștii de la bbc.co.uk.

Fotograful și arhitectul Andrei Pandele a surprins, începând din 1970, în fotografiile sale o perioadă de mari schimbări traversate de România sub conducerea dictatorului Nicolae Ceaușescu, imaginile reprezentând și astăzi o amintire dureroasă pentru multe persoane,scriu jurnaliștii de la bbc.co.uk.

Pe de altă parte, născut în anul în care a avut loc Revoluția, în 1989, Paul este unul dintre cei care reprezintă noua generație de români – cunoaște mai multe limbi străine, este foarte bine educat și este o persoană plină de ambiție.

Sursa: bbc.co.uk//Andrei Pandele

Este foarte mândru de Casa Poporului, în vremurile trecute acesta fiind palatul lui Ceaușescu. La urma urmei, Casa Poporului este acum locul în care se regăsește democrația, iar ca marime este întrecută doar de clădirea Pentagonului din Statele Unite ale Americii.

Potrivit sursei citate, încăperile Palatului Parlamentului sunt lipsite de aer, inutil de largi, iar vastele dale de marmură dau impresia unui spațiu sufocant, „ca și cum ai fi blocat în mijlocul unui tort de nuntă”.

Sursa: bbc.co.uk//Andrei Pandele

Fotograful Andrei Pandele este empatic. „Palatul? Este un zid în drumul oamenilor. Un baraj, chiar”. Fotografiile din colecțiile lui Andrei Pandele se află într-o ceainărie în vechiul cartier Evreiesc din București și îmbracă fiecare perete.

Sunt imagini excepționale, care rar pot fi surprinse cu camera de filmat. Datorită viziunii sale neînfricate, atacul neobosit al lui Ceaușescu asupra Capitalei poate fi văzut pas cu pas, ca și cum cineva ar desface o ceapă foaie cu foaie.

„Am fost arhitect”, explică Andrei Pandele. „Aș fi putut să găsesc planul, să îmi dau seama cam ce ar vrea ei să distrugă. Nu exact, nimeni nu știa asta. Ei își pierduseră controlul total”.

Sursa: bbc.co.uk//Andrei Pandele

Șapte kilometri pătrați din centrul orașului au fost distruși pentru a face loc Casei Poporului. Andrei a vrut să realizeze o serie de poze cu vechiul București înainte de a dispărea cu totul.

Un oraș prins parcă în propriul său Armageddon. Andrei a păstrat un București care nu mai există – deosebita piață acoperită cu sticlă, arcadele, străzile pietruite, vilele îmbrăcate în viță de vie, orașul care cândva era intitulat „Micul Paris al Orientului”.

„După ce am fotografiat timp de doi ani distrugerea arhitecturală, am decis că nu este bine ceea ce fac, având în vedere că sistemul comunist distrugea viața a 22 de milioane de oameni. Așadar, am început să fac poze momentelor de zi cu zi ale oamenilor. Cred că imaginea lor este mai izbitoare”, a spus acesta.

Sursa: bbc.co.uk//Andrei Pandele

Seria următoare de fotografii prezentând viața sub conducerea lui Ceaușescu este ca un film de groază mut. Pozele prezintă străzi pustii, fără benzină, cozi la alimente, tramvaie pline cu navetiști, mașini inutile îngropate în zăpadă și o nuntă în stradă. Andrei Pandele a surprins o parte vitală a trecutului dureros al României.

După povestea spusă de Andrei Pandele, văzând imaginea trecutului cu alți ochi, Paul a conchis: „Este trist că Ceaușescu a construit palatul în mijlocul vechiului oraș”.

Andrei Pandele, arhitect de profesie, este și fotograf, lucrările sale despre perioada comunistă fiind expuse în numeroase țări în ultimii ani.

Sursa: bbc.co.uk//Andrei Pandele

Citește și