Prima pagină » Știri externe » BBC în centrul unei anchete, după ce mai multe femei s-au plâns că sunt DISCRIMINATE salarial

BBC în centrul unei anchete, după ce mai multe femei s-au plâns că sunt DISCRIMINATE salarial

BBC în centrul unei anchete, după ce mai multe femei s-au plâns că sunt DISCRIMINATE salarial
Un editor a descris sistemul de salarizare al BBC drept "secret și ilegal"

Ancheta a fost deschisă de Comisia pentru drepturile omului și egalitate din Marea Britanie, care a anunțat marți că analizează posibile cazuri de discriminare, după ce mai multe femei s-au plâns că au primit salarii mai mici decât bărbații cu funcții similare în compania de televiziune, scrie CNN.

„Vom analiza plângerile formale și informale privind salariile făcute de angajații BBC, pentru a decide dacă a fost vorba despre discriminare în ceea ce privește femeile și dacă aceste conflicte de muncă au fost soluționate în mod adecvat”, se mai arată în comunicatul comisiei.

Un purtător de cuvânt al BBC a declarat că, în prezent, „sistemul de salarizare este unul corect” și „transparent pentru angajați”, iar conducerea și-a exprimat „regretul profund” pentru cazurile de discriminare din trecut.

Acesta a adăugat că este normal să se facă o asemenea anchetă și a vorbit despre faptul că BBC trece printr-o perioadă de reforme profunde.

Printre cazurile de discriminare se numără și cel al lui Carrie Gracie, un fost editor chinez al rețelei TV, care a primit un salariu mai mic decât bărbații cu funcții similare. Comisia a indicat că se așteaptă ca această anchetă să fie finalizată până la sfârșitul anului.

Dacă plângerile se dovedesc a fi adevărate, comisia va cere BBC „să înceteze practicile discriminatorii” și să ia măsuri pentru a evita repetarea acestora, putându-se ajunge chiar și în instanță.

Un raport al BBC publicat în 2017 arăta că femeile reprezentau mai puțin de o treime dintre angajații cu funcții de conducere și starurile rețelei.

Gracie și-a dat demisia în 2018, spunând că editorii internaționali de sex masculin primeau salarii cu „cel puțin 50% mai mari” decât femeile din funcții similare. Aceasta a mai descris sistemul de salarizare al BBC drept „secret și ilegal”.

Conducerea BBC și-a cerut scuze și a fost de acord să îi plătească despăgubiri lui Gracie, sumă pe care aceasta a donat-o unei organizații caritabile.

Discriminarea de gen practicată de televiziunea publică din Marea Britanie a fost și una dintre concluziile unui raport publicat în 2018 de Comitetul pentru mediul online, cultură, media și sport al Guvernului britanic.

Autor

Citește și