BBC: România va primi zeci de migranți aflați în Insulele Chagos. Ce spun autoritățile de la București
Zeci de migranți care se află în Insulele Chagos, un teritoriu pe care Marea Britanie l-a cedat recent către Mauritius, ar urma să fie transferați temporar în România.
UPDATE: Autoritățile române reacționează
Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) transmite că până în acest moment nu au fost făcute solicitări de permitere a accesului acestor solicitanți de azil pe teritoriul României.
„Referitor la acest caz, până la această oră, la nivelul instituției noastre, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a acestora”, transmite IGI.
Știrea inițială:
Zeci de migranți care se află în Insulele Chagos, un teritoriu pe care Marea Britanie l-a cedat recent către Mauritius, ar urma să fie transferați temporar în România.
Aceștia urmează să fie cazați într-un centru al ONU din România, iar după șase luni ar putea fi transferați în Marea Britanie, scrie BBC.
De asemenea, autoritățile de la Londra încearcă, prin stimulente financiare, să convingă alți migranți aflați pe acel teritoriu să meargă în Sri Lanka, însă aceștia spun că sunt persecutați în Sri Lanka.
În 2021, zeci de etnici tamil au ajuns în insula Diego Garcia și au solicitat azil. Insula este cunoscută pentru că găzduiește o bază militară comună a Marii Britanii și Statelor Unite.
Statutul neobișnuit al teritoriului a dus la o lungă dispută juridică, guvernul Regatului Unit spunând că aducerea lor în Marea Britanie riscă să creeze un precedent.
Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe a declarat că autoritățile au făcut eforturi pentru a identifica o soluție care să protejeze bunăstarea migranților și „integritatea frontierelor britanice”.
Relocarea celor mai vulnerabili migranți în timp ce cererile lor legale sunt procesate de autorități le-ar oferi „mai multă siguranță și bunăstare”, a transmis purtătorul de cuvânt.
Care este situația migranților
Zecile de migranți care trăiesc în tabăra din Diego Garcia trăiesc în condiții precare, iar unii dintre ei, disperați, chiar au încercat să se sinucidă. Potrivit presei, solicitanții de azil din tabără trăiesc în condiții „similare celor din închisori”.
În prezent, 56 de etnici tamil se află pe insula Diego Garcia. Alți opt se află în prezent în Rwanda, după ce au fost transferați pentru îngrijiri medicale după ce au încercat să se sinucidă.
Majoritatea migranților așteaptă fie procesarea cererilor lor de azil, fie judecarea apelurilor pe care le-au depus în instanță după ce solicitările lor au fos respinse. În total, opt persoane au primit până acum protecție internațională.
Vara aceasta, guvernatorul teritoriului, Paul Candler, a cerut Guvernului să transfere toți migranții în Marea Britanie, susținând că situația actuală a acestora este „periculoasă și nesustenabilă”. El a amintit la acea vreme că, din cauza condițiilor de detenție, mulți migranți au încercat să se sinucidă sau s-au autovătămat.
Migranții, bucuroși de vestea că ajung în România
Migranții cărora le-au fost aprobate cererile de protecție internațională, atât cei aflați în Diego Garcia, cât și în Rwanda, dar și familiile cu copii care locuiesc în tabăra de refugiați, vor fi transferați într-un centru al ONU din România. Ei vor putea sta în acel centru până la șase luni, timp în care Guvernul britanic va continua să caute o „soluție durabilă”, mai arată BBC.
Un bărbat, aflat în prezent în Rwanda, căruia i-a fost oferită posibilitatea de a fi transferat în România, a descris vestea drept „o ușurare foarte mare”. Un alt migrant a spus că ziua în care a aflat că va merge în România a fost „cea mai fericită zi din ultimii trei ani”.
Sursa foto: Profimedia