BBC: Rușii de rând au început să simtă efectele sancțiunilor
Rușii de rând au început deja să simtă efectele sancțiunilor impuse de statele occidentale asupra țării, în contextul în care Rusia a invadat, joi, Ucraina.
Astfel, sancțiunile impuse asupra băncilor au început să își facă simțită prezența în viețile cetățenilor ruși, acestora fiindu-le mult mai greu ca înainte să își acceseze banii din conturi, arată BBC.
Însă aceasta nu este singura problemă cu care se confruntă oamenii de rând din Rusia. Potrivit unor declarații obținute de reporterii BBC, mulți dintre ruși se plâng că nu își mai pot permite plata ratelor pentru creditele ipotecare, după ce rata dobânzii a crescut luni la 20%.
Mai mult, aceștia au pierdut cele mai importante metode de plată, de la Visa și Mastercard, până la Apple Pay și Google Pay.
Pentru a face față, mulți ruși încearcă să scoată dolari americani din bănci, ceea ce a dus la cozi uriașe în fața sucursalelor bancare.
„Când a început operațiunea din Donbas, m-am dus la bancomat și am retras economiile pe care le aveam la Sberbank, în dolari. Acum țin banii sub pernă, la propriu”, a declarat un bărbat.
Rușii, afectați de prăbușirea rublei
La începutul anului 2022, un dolar se tranzacționa cu aproximativ 75 de ruble, iar un euro cu 80 de ruble. Dar războiul a contribuit la stabilirea unor noi recorduri. Luni, un dolar costa 113 ruble, iar un euro, 127 de ruble.
Între timp, Mastercard a anunțat că a blocat tranzacțiile din Rusia, ca urmare a sancțiunilor impuse acestei țări în urma invaziei din Ucraina.
Decizia vine în contextul în care Statele Unite, împreună cu Uniunea Europeană, Regatul Unit și Canada, au anunțat măsuri economice dure împotriva Rusiei, cum ar fi excluderea băncilor ruse din sistemul internațional de plăți SWIFT. Totodată, statele occidentale i-au interzis Băncii Centrale a Rusiei să-și folosească rezervele valutare pentru a amortiza impactul sancțiunilor, motiv pentru care aceasta din urmă este nevoită să ia măsuri disperate pentru a opri prăbușirea economiei ruse.