Tensiunile internaționale și modificările politice generate de procesele electorale continuă să afecteze activitățile economice în zona euro, deși în ultima perioadă au scăzut riscurile recesiunii și s-a ameliorat situația financiară, arată un raport de evaluare al Băncii Centrale Europene (BCE).
”Stabilitatea financiară în zona euro este avantajată de îmbunătățirea contextului economic, în condițiile scăderii constante a inflației și relansării încrederii investitorilor. Perspectivele rămân fragile, în contextul în care se menține amploarea șocurilor economice și financiare într-un mediu marcat de incertitudine geopolitică și fluctuații politice”, arată Raportul BCE privind Stabilitatea Financiară.
”Riscurile geopolitice continuă să eclipseze perspectivele stabilității financiare. Chiar dacă s-au îmbunătățit condițiile stabilității financiare în linie cu reducerea riscurilor recesiunii și cu scăderea inflației, rămâne crucial să construim reziliența sistemului financiar în contextul incertitudinii economice și geopolitice”, a declarat Luis de Guindos, vicepreședinte al BCE.
Experții BCE atrag atenția că piețele financiare ”rămân vulnerabile la șocuri adverse”, în contextul în care presiunile geopolitice pot genera ”volatilitate”.
”Condițiile financiare stricte continuă să testeze reziliența familiilor vulnerabile, a firmelor și guvernelor. Datoriile suverane urmează să se stabilizeze la niveluri mai mari decât cele anterioare pandemiei, astfel că finanțele guvernamentale sunt mai vulnerabile la șocuri adverse. (…) Băncile din zona euro au rămas reziliente, dar scăderea valorii activelor sugerează că investitorii sunt preocupați de durabilitatea profitabilității băncilor”, atrage atenția BCE.
Guvernatorul Băncii Naționale a Franței, Francois Villeroy de Galhau, a afirmat, joi, că este foarte probabil ca Banca Centrală Europeană (BCE) să înceapă în iunie reducerea dobânzii de referință.
”Avem destul de multă încredere că putem începe scăderea dobânzilor foarte curând. Aș putea spune că probabilitatea unei scăderi a dobânzii în sesiunea din 6 iunie este semnificativă”, a afirmat joi Francois Villeroy de Galhau.
Foto: Profimedia
Citește și: