Prima pagină » Știri externe » BCE avertizează că băncile încep să resimtă ”presiuni”, din cauza creșterii volumului creditelor neperformante

BCE avertizează că băncile încep să resimtă ”presiuni”, din cauza creșterii volumului creditelor neperformante

BCE avertizează că băncile încep să resimtă ”presiuni”, din cauza creșterii volumului creditelor neperformante

Băncile din zona euro prezintă ”primele semne de presiuni” asociate întârzierilor și eșecurilor în recuperarea creditelor, constată Banca Centrală Europeană (BCE), avertizând că persistă riscurile asupra stabilității financiare.

”Turbulențele observate în primăvară, generate de probleme ale băncilor din afara zonei euro, s-au atenuat. Deși riscurile asupra stabilității financiare ar putea părea mai puțin acute, se mențin ridicate. Atenția s-a mutat asupra impactului pe care condițiile financiare și de creditare stricte și perspectivele economice slabe îl au asupra capacităților de îndatorare, asupra corecțiilor de pe piețele imobiliare și riscurilor cu care se confruntă băncile și intermediarii financiari non-bancari”, arată un raport al Băncii Centrale Europene pe tema Stabilității Financiare.

Raportul constată că piețele financiare par ”reziliente”, deși ”stabilitatea financiară a zonei euro rămâne fragilă”.

”Piețele rămân vulnerabile la dinamica adversă care poate fi declanșată de surprize macro-financiare sau de riscuri geopolitice (…). Costurile mai mari ale serviciilor de creditare generează provocări din ce în ce mai mari pentru firmele îndatorate, pentru familii și fonduri suverane, în contextul în care impactul economic real generat de condițiile financiare mai stricte nu s-a materalizat încă total. Profitabilitatea băncilor a beneficiat până acum de pe urma ratelor mai mari ale dobânzilor, dar efectele asociate deteriorării calității activelor, scăderii volumului creditării și costurilor mai mari de finanțare urmează să se facă resimțite”, subliniază Banca Centrală Europeană.

Experții BCE atrag atenția că, deși ”calitatea activelor băncilor din zona euro rămâne solidă”, ”ponderea creditelor nerecuperate sau întârzierile în recuperarea creditelor prezintă primele semne de presiuni”.

”Deocamdată, efectul se va repercuta asupra profitabilității mai mari a băncilor. Cu toate acestea, o perioadă mai lungă de dobânzi mai mari probabil va conduce la necesitatea unor garanții mai mari în materie de active, care, în schimb, va afecta și mai mult profitabilitatea. Pe de o parte, diferența în furnizarea garanțiilor activelor este un semnal de asigurare, întrucât băncile par conștiente de riscuri. Pe de altă parte, arată expunerile la riscuri”, avertizează Banca Centrală Europeană.

Foto: Profimedia

Citește și:

Comisia Europeană propune un sistem integrat de monitorizare a pădurilor din statele UE

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și