BCE cere intensificarea rezilienței financiare la nivelul UE /Riscurile cibernetice sunt ”o amenințare globală”
Banca Centrală Europeană intensifică programele de securitate, prin cooperarea cu autoritățile naționale, pe fondul amenințărilor cibernetice tot mai mari, care generează riscuri semnificative la adresa sistemului financiar european și mondial, afirmă Piero Cipollone, membru al Consiliului Executiv al BCE.
”Riscurile cibernetice au devenit una dintre principalele probleme la adresa securității globale. Costurile anuale asociate acestor riscuri sunt estimate să depășească 200 de miliarde de dolari pe plan mondial. Amenințările cibernetice au fost identificate ca fiind risc sistemic pentru stabilitatea sistemului financiar european. Iar atacurile cibernetice tind să fie raportate sub nivelul real”, a declarat Piero Cipollone, membru al Consiliului Executiv al BCE.
Piero Cipollone a salutat crearea Consiliului European de Reziliență Cibernetică (ECRB), ”un forum unic” pentru cooperarea între structurile financiare, băncile centrale și autoritățile europene, care permite ”schimburi de informații sensibile” pentru a contribui la ”reziliența sistemului financiar european”.
Oficialul BCE a atras atenția că atacurile cibernetice pot fi utilizate pentru manipularea diverselor situații de pe piețele financiare. ”Într-o lume în care știrile și platformele de socializare online pot avea impact semnificativ asupra piețelor financiare, daunele pot fi semnificative”, a subliniat Cipollone, avertizând că riscurile cibernetice se apropie din ce în ce mai mult de ”nucleul sistemului financiar”.
Piero Cipollone a notat că, în ultima perioadă, au fost atacate cibernetic conturi online ale Comisiei pentru Garanții și Schimburi Financiare din SUA și sistemul Băncii Industriale și Comerciale din China, cu impact asupra tranzacțiilor Departamentului american al Trezoreriei.
În acest context, Piero Cipollone a pledat pentru intensificarea cooperării internaționale și pentru acțiuni de consolidare a siguranței entităților financiare.
Noile tehnologii furnizează oportunități, dar generează și riscuri
”Noile tehnologii oferă oportunități de susținere și optimizare a rezilienței cibernetice, dar pot genera și provocări pentru securitatea informatică. Spre exemplu, inteligența artificială poate fi utilizată pentru lansarea unor atacuri cibernetice sofisticate, iar entitățile periculoase exploatează potențialul acesteia (…)”, a atras atenția oficialul BCE, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului European de Reziliență Cibernetică (ECRB).
Piero Cipollone a subliniat că ”Eurosistemul verifică în mod constant reziliența structurilor piețelor financiare”, avertizând că există vulnerabilități.
”Infrastructurile financiare sunt rețele care atenuează riscurile, dar pot deveni și surse de riscuri sistemice dacă nu funcționează corespunzător. (…) Securitatea cibernetică este bunul nostru comun și nu lasă loc de compromis: trebuie să ne menținem cu un pas înaintea atacatorilor”, a subliniat Piero Cipollone, pledând pentru o abordare sistemică în materie de securitate, cu participarea Consiliului European de Reziliență Cibernetică (ECRB), a băncilor centrale și a autorităților naționale.
”Riscurile cibernetice nu sunt un fenomen local sau regional, ci o amenințare globală”, a concluzionat oficialul BCE.
Foto: Profimedia