Prima pagină » Știri externe » BCE constată că sistemul de plăți în zona euro este ”FRAGMENTAT”, cerând avansarea digitalizării și reducerea dependențelor externe

BCE constată că sistemul de plăți în zona euro este ”FRAGMENTAT”, cerând avansarea digitalizării și reducerea dependențelor externe

BCE constată că sistemul de plăți în zona euro este ”FRAGMENTAT”, cerând avansarea digitalizării și reducerea dependențelor externe

Sistemul de plăți în euro rămâne fragmentat și este dominat de entități non-europene, afirmă Piero Cipollone, membru al Consiliului Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), cerând acțiuni pentru aprofundarea integrării și consolidarea independenței, inclusiv prin avansarea proiectului monedei euro de tip digital.

”Zona de Plăți în Moneda Unică Euro (SEPA) a fost lansată în anul 2002, pentru a aborda fragmentarea plăților electronice. (…) Este clar că scepticismul inițial era nefondat. În acest moment, nu mai facem distincția între plățile naționale și transfrontaliere în euro pentru transferuri de credite și debite directe. (…) Cu toate acestea, Zona de Plăți în Moneda Unică Euro nu își atinge potențialul în privința plăților digitale, care sunt centrale pentru viețile noastre”, a declarat Piero Cipollone, subliniind că soluțiile pentru serviciile personale rămân ”fragmentate”.

Oficialul BCE a cerut soluții pentru a permite sistemului european de plăți să devină competitiv la nivel ”global”.

”Obiectivul nostru este clar: să integrăm suplimentar sistemul european de plăți, prin susținerea competiției și a inovării, dar și prin reducerea dependențelor excesive. Plățile oferă o amploare semnificativă în sensul aprofundării pieței unice în interesul utilizatorilor și pentru intensificarea competitivității serviciilor financiare europene”, a precizat Piero Cipollone, într-o conferință desfășurată în Frankfurt.

Oficialul BCE a notat că plățile pentru retail rămân ”fragmentate” și sunt ”dominate” de câțiva ”jucători non-europeni”.

Piero Cipollone a subliniat că sistemul european al plăților se confruntă cu ”trei provocări majore”: ”fragmentarea în funcție de liniile naționale”, ”competiția limitată în punctele de interacțiune” și ”dependența de furnizorii non-europeni”.

BCE menține angajamentul pentru plățile în numerar, dar vrea avansarea proiectului monedei euro digitale

”Eurosistemul menține un angajament ferm de a emite numerar. Angajamentul nostru este a asigura că numerarul rămâne disponibil pe larg atât ca modalitate de plată, cât și ca stocare a valorilor. (…) Însă ne adaptăm și evoluțiilor preferințelor consumatorilor, care sunt din ce în ce mai mult de tip digital. (…) De aceea, am lansat proiectul monedei euro digitale, care în prezent este în etapa pregătitoare”, a explicat Piero Cipollone.

”Pentru a concluziona, trebuie să spun că avem nevoie de un sistem de plăți pentru retail inovator, integrat și independent, elemente cruciale pentru sistemul nostru monetar. (…) Suntem într-un moment crucial din punctul de vedere al tranziției plăților spre era digitală (…), iar furnizorii europeni nu reușesc să fie competitivi la nivel pan-european, ca să nu mai spun la nivel mondial. Pentru a aborda aceste provocări, trebuie să stabilim două strategii de transformare: euro de tip digital și strategia de plăți pentru retail”, a insistat Piero Cipollone.

Foto: Profimedia

Citește și:

Economia Germaniei se îndreaptă spre creștere SOLIDĂ /Ministrul Economiei: ”Există semnale privind o ușoară îmbunătățire a conjuncturii”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și