BCE: Ritmul economic în zona euro continuă să fie sub așteptări, pe fondul politicii monetare rigide și din cauza situației globale
Economia zonei euro probabil va continua să aibă performanțe slabe în următoarele luni, pe fondul scăderii exporturilor și din cauza condițiilor financiare stricte, conform unui raport de evaluare elaborat de Banca Centrală Europeană (BCE), care atrage atenția că situația Uniunii Europene este influențată puternic de fluctuațiile mondiale, inclusiv de starea economiei Chinei.
”Economia probabil va rămâne subperformantă în următoarele luni. Activitățile economice au stagnat, în mare parte, în prima jumătate a anului, iar indicatorii recenți sugerează că sunt slabe și în trimestrul al treilea. Cererea redusă pentru exporturile zonei euro și impactul condițiilor financiare stricte afectează creșterea economică, inclusiv prin investiții slabe pe piața rezidențială și de afaceri. Sectorul serviciilor, care până acum a fost rezilient, pare să treacă acum printr-o perioadă slabă. Treptat, impulsul economic ar urma să se intensifice, susținut de inflația în scădere, de creșterile salariale și de o piață a locurilor de muncă puternică, iar aceste lucruri vor stimula cheltuielile consumatorilor”, arată Buletinul Economic elaborat de Banca Centrală Europeană.
Inflația persistă / Guvernele statelor UE, îndemnate să renunțe la stimulentele pentru energie
Experții Băncii Centrale Europene observă că pare a se diminua criza energetică, astfel că le recomandă guvernelor statelor UE să continue ”renunțarea la programele de susținere” destinate atenuării efectelor asupra populației.
”Acest lucru este esențial pentru a evita intensificarea presiunilor inflaționiste pe termen mediu, ceea ce ar necesita un răspuns de politică monetară chiar mai puternic. Politicile fiscale ar trebui configurate pentru a face economia zonei euro mai productivă și pentru a diminua gradual datoriile publice mari”, subliniază raportul BCE.
Rata inflației scăzuse la nivelul de 5,3% în iulie, dar s-a menținut în august, în contextul creșterii tarifelor la energie. În cazul produselor alimentare, inflația a scăzut de la vârful atins în martie, dar a rămas în august la 10%. ”Inflația continuă să scadă, dar este de așteptat să se mențină la un nivel ridicat prea mult timp”, subliniază Banca Centrală Europeană, care are obiectivul readucerii inflației la nivelul optim de 2,0%.
Economia zonei euro continuă să aibă performanțe slabe, influențată de politicile monetare și de situația internațională
Specialiștii BCE au observat că ritmul economiei zonei euro tinde spre scădere. ”Creșterea economică ar putea fi mai lentă dacă efectele politicii monetare sunt mai puternice decât se anticipa sau dacă slăbește ritmul economiei mondiale, spre exemplu ca urmare a continuării reducerii activităților în China. În același timp, creșterea economică ar putea fi mare decât actualele proiecții dacă piața muncii puternică, majorarea în mod real a veniturilor și scăderea incertitudinii generează mai multă încredere în rândul cetățenilor și companiilor, stimulând consumul”, subliniază experții BCE.
În urmă cu câteva zile, Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a exprimat optimism moderat în legătură cu perspectivele economice ale zonei euro, semnalând însă menținerea politicilor monetare restrictive, în scopul stabilizării inflației.
”Activitățile economice în zona euro au stagnat, în mare parte, în prima jumătate a anului 2023, iar indicatorii recenți evidențiază date slabe în trimestrul al treilea. Cererea scăzută pentru exporturi în zona euro și impactul condițiilor financiare stricte afectează creșterea, inclusiv prin investiții mai reduse în sectorul rezidențial și în afaceri. Sectorul serviciilor, care a fost rezilient până de curând, a început să slăbească și el acum. (…) În perspectivă, ritmul activităților economice ar urma să fie reluat pe măsură ce vor crește cheltuielile de consum și veniturile, susținute de scăderea inflației, de creșterile salariale și de o piață a muncii puternică. Cele mai recente predicții ale noastre anticipează o creștere economică de 0,7% în 2023, de 1,0% în 2024 și de 1,5% în 2025”, a declarat Christine Lagarde în discursul rostit luni în fața membrilor Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare a Parlamentului European.
Citește și: