Beatificare controversată pregătită de Papa Francisc. La cine se vor închina catolicii
Papa Francisc a făcut sâmbătă primul pas către beatificarea lui Robert Schuman, unul dintre părinţii fondatori ai Uniunii Europene. Biserica Catolică îi recunoaște „virtuţile eroice” acordându-i titulatura de „venerabil”, arată Vaticanul într-un comunicat de presă.
„Sfântul Părinte l-a primit în audienţă pe cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Congregaţiei pentru cauzele sfinţilor şi a autorizat Congregaţia să promulge decretele vizând virtuţile eroice ale slujitorului lui Dumnezeu Robert Schuman”, precizează Vaticanul.
Ce presupune recunoaşterea virtuţilor eroice
Dosarul beatificării lui Robert Schuman, animat de o profundă, dar discretă credinţă catolică, a fost lansat în urmă cu peste 30 de ani de dioceza din Metz. În acest oraș francez este înhumat fostul demnitar născut în Luxemburg în 1886 şi decedat în 1963.
Recunoaşterea virtuţilor eroice precedă o beatificare, care necesită dovada realizării unui miracol. Este nevoie apoi de un al doilea miracol, validat de Vatican, pentru a obţine statutul de „sfânt”.
- Catolic francez angajat în politică, Robert Schuman a fost arestat de Gestapo și încarcerat din 14 septembrie 1940 până în 12 aprilie 1941, când a reușit să evadeze. A urmat o viață de clandestin până la finele celui de-al Doilea Război Mondial, găsind de cele mai multe ori refugiu în mănăstiri. După război, este ales în Adunarea Constituantă și începe o lungă și bogată activitate politică, mai întâi la nivelul Franței și apoi al Europei. El a promovat intens înființarea unui sistem comun de creștere economică și socială. Colaborează cu liderul german Konrad Adenauer și italianul Alcide De Gasperi, considerați fondatori ai Europei unite. Schuman este numit președinte onorific al Adunării Parlamentare Europene. Moare în data de 4 septembrie 1963, la vârsta de 77 de ani, la Scy-Chazelles, în Franța.
Pe de altă parte, vor fi declarați Fericiți, în curând, 10 călugărițe martire și un preot. Este vorba despre 10 călugărițe din Polonia, ucise din ură față de credință în anul 1945 în timpul ocupației sovietice, și un preot iezuit din Germania. Anunțul a fost dat de prefectul Congregației pentru cauzele sfinților, cardinalul Marcello Semeraro, după audiența privată de sâmbătă, 19 iunie, la Papa Francisc.