Prima pagină » Știri externe » Beijingul susține că jurnalista australiană Cheng Lei, aflată în închisoare în China, reprezintă „o amenințare la adresa siguranței naționale”

Beijingul susține că jurnalista australiană Cheng Lei, aflată în închisoare în China, reprezintă „o amenințare la adresa siguranței naționale”

Beijingul susține că jurnalista australiană Cheng Lei, aflată în închisoare în China, reprezintă „o amenințare la adresa siguranței naționale”

O jurnalistă australiană reținută de câteva săptămâni de către autoritățile chineze se află în închisoare deoarece reprezintă un pericol la adresa siguranței naționale a Chinei, au anunțat autoritățile din această țară.

Cheng Lei, prezentatoare la televiziunea China Global Television Network (CGTN) este suspectată de „activități ilegale care au pus în pericol siguranța națională a Chinei”, potrivit BBC.

Jurnalista se află în detenție din data de 14 august.

Anunțul vine în contextul în care alți doi jurnaliști care lucrau pentru presa australiană în China au reușit să ajungă la Sydney, după cinci zile de tensiuni diplomatice între Beijing și Canberra.

Cei doi jurnaliști, unul de la Australian Broadcasting Corporation (ABC) și unul de la Australian Financial Review (AFR), au ajuns marți la Sydney.

Autoritățile chineze i-au interogat pe cei doi înaintea plecării. Potrivit ABC, angajatul său „nu a fost întrebat de către autoritățile chineze despre activitatea sa din China”, ci despre activitatea lui Cheng Lei.

Relațiile dintre Australia și China s-au deteriorat puternic în ultimii ani.

De-a lungul timpului au existat acuzații cu privire la ingerințele Chinei în Australia, dar legăturile s-au deteriorat după ce Canberra a susținut ideea unei anchete internaționale în legătură cu originile pandemiei de COVID-19.

Clubul Corespondenților Străini din China a anunțat luni că 17 jurnaliști au fost expulzați din China în primele șase luni ale anului, un record.

Care este situația lui Cheng Lei?

Cheng Lei, cetățean australian, este unul dintre cei mai importanți jurnaliști ai televiziunii de limbă engleză CGTN. În august, ea nu a mai apărut în emisiunile postului de televiziune și nu și-a mai contactat rudele și prietenii.

Ulterior, autoritățile chineze au anunțat că aceasta a fost reținută și se află sub supraveghere într-un loc pe care nu l-au făcut public.

La acea vreme nu au fost formulate oficial acuzații la adresa jurnalistei. Dar acum, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că autoritățile chineze au reținut-o pe Cheng „din motive de siguranță națională”.

El a mai spus că o anchetă în cazul acesteia este în desfășurare. Purtătorul de cuvânt al Ministerului nu a dat detalii despre acuzațiile care îi sunt aduse jurnalistei și este neclar ce „activități ilegale” ar fi comis aceasta.

La momentul reținerii jurnalistei, mai multe voci au susținut că cetățenia australiană a acesteia ar fi fost un factor important, mai ales pe fondul relațiilor tot mai proaste dintre Beijing și Canberra.

În luna iulie, Australia și-a avertizat cetățenii că riscă să fie arestați „în mod arbitrar” în China, avertizarea de călătorie fiind în continuare valabilă.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și