Belgia înăsprește regulile sanitare ca urmare a creșterii numărului de cazuri de COVID-19

Publicat: 24 07. 2020, 19:55
Belgia a înăsprit regulile sanitare ca urmare a creșterii numărului de cazuri de COVID-19. Sursa foto: Shutterstock

În contextul creșterii numărului de noi cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus la nivel național, autoritățile din Belgia au anunțat că înăspresc regulile sanitare.

Astfel, autoritățile au decis să impună obligativitatea purtării măștilor de protecție și să le solicite barurilor și restaurantelor să le ceară clienților datele de identificare și de contact, informează site-ul politico.eu.

Premierul Sophie Wilmès a anunțat noile măsuri în urma unei reuniuni a Consiliului Național de Securitate.

Înăsprirea regulilor a fost decisă ca urmare a unei creșteri a numărului de cazuri începând de săptămâna trecută. În medie, 193 de noi cazuri sunt înregistrate acum în fiecare zi, cu un vârf de 370 de cazuri înregistrat pe 20 iulie. Totodată, rata de transmitere a bolii a crescut peste 1.

„Ultimele date nu ar trebui să ne facă să intrăm în panică, dar ar trebui să le luăm în serios. Creșterea nu este anormală, dar ar trebui ținută sub control. Este nevoie de prudență absolută, sau va fi nevoie să luăm măsuri foarte dure. Măștile sunt necesare atunci când nu este posibil să respectăm distanța fizică”, a declarat Sophie Wilmès.

Măștile devin obligatorii

Astfel, începând de sâmbătă, măștile de protecție vor fi obligatorii în instituțiile publice, în baruri, restaurante și hoteluri. Măștile vor fi obligatorii și în unele spații deschise, precum piețele, arterele comerciale sau alte astfel de zone unde se adună foarte mulți oameni.

De asemenea, autoritățile recomandă purtarea măștilor în oricare spațiu în care păstrarea distanței nu poate fi asigurată.

În prezent, măștile sunt obligatorii doar în spațiile publice închise, precum magazine, cinematografe, lăcașe de cult, muzee sau biblioteci.

Totodată, restaurantele și barurile vor fi obligate să noteze adresa de e-mail și numărul de telefon al clienților, pentru a facilita identificarea persoanelor care au intrat în contact cu persoane diagnosticate cu COVID-19. Aceste date nu vor putea fi folosite în alte scopuri decât pentru combaterea pandemiei și vor fi șterse în 14 zile.

În unele cazuri, autoritățile vor putea institui carantina la nivel local. În cazurile în care primarii vor dori să impună măsuri suplimentare, vor trebui să se consulte cu autoritățile regionale și cu guvernatorii provinciilor.

Belgia a înregistrat aproape 65.000 de cazuri de infectare cu coronavirus și peste 9.800 de decese provocate de COVID-19 până în prezent.