Belgia pregătește vaccinarea anti-Covid, care va fi gratuită și voluntară. Când va începe campania

Publicat: 07 12. 2020, 23:45
Actualizat: 08 12. 2020, 00:16
Imagine din centrul orașului Bruxelles, capitala Belgiei (FOTO: Pixabay.com)

Campania de vaccinare anti-COVID din Belgia va începe la începutul lunii ianuarie a anului viitor, iar imunizarea va fi gratuită și voluntară. Vor fi folosite cinci vaccinuri diferite și 22 de milioane de doze, conform planurilor detaliate prezentate, joia trecută, de Ministerul Sănătății din această țară, informează Libertatea, care citează Politico.

Vaccinurile care vor fi distribuite în Belgia sunt dezvoltate de AstraZeneca / Oxford, Johnson & Johnson, Pfizer / BioNTech, CureVac și Moderna.

Anunțul, care vine la o zi după ce premierul Alexander de Croo a declarat că distribuția va începe pe 5 ianuarie, stabilește șase grupuri, vaccinate pe trei faze, în ordinea priorității:

  1. În prima fază, o cantitate limitată de vaccinuri va fi disponibilă rezidenților și personalului din domeniul sănătății. 600.000 de doze de vaccin Pfizer / BioNTech vor ajunge la 300.000 de persoane, deoarece sunt necesare două doze per persoană.
  2. În cea de-a doua fază, când vor fi pregătite mai multe vaccinuri cu cerințe de depozitare mai ușoare, vor fi imunizate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, pacienți cu risc între 45 și 65 de ani și persoanele cu funcții sociale și / sau economice esențiale.
  3. Ultima fază a planului, care vizează alți pacienți cu risc și restul populației adulte, va începe atunci când în Belgia va fi disponibilă o cantitate suficientă de vaccinuri.

Totuși, șeful grupului de lucru pentru vaccinare, Dirk Ramaeckers, a averizat că este probabil ca majoritatea cetățenilor să nu primească vaccinul anti-COVID înainte de vara anului viitor.

Situație dramatică în Belgia: Doctorii bolnavi de COVID-19 sunt rugați să rămână la serviciu!

Doctorilor din orașul Liège din Belgia li s-a cerut să continue să lucreze chiar dacă sunt bolnavi de coronavirus, din cauza creșterii numărului de cazuri și a internărilor în spitale. Aproximativ un sfert din personalul medical din acest oraș era bolnav de COVID-19, la sfârșitul lunii octombrie.

Atunci, 10 spitale au solicitat ca personalul care a fost testat pozitiv, dar care nu prezintă simptome, să continue să lucreze.

Șeful Asociației Belgiene a Sindicatelor Medicale a declarat pentru BBC că nu au de ales dacă vor să prevină prăbușirea sistemului spitalicesc în câteva zile. Doctorul Philippe Devos a recunoscut că există un risc evident de a transmite virusul pacienților.