Belgia și Ucraina au încheiat un acord de securitate. Avioanele belgiene de luptă F-16 de fabricație americană urmează să fie furnizate Ucrainei conform acordului de securitate recent semnat.
Armele pe care le furnizează Belgia către Ucraina sunt însă destinate utilizării doar pe teritoriul ucrainean, a declarat prim-ministrul belgian Alexander De Croo în timpul unei conferințe de presă pe 28 mai.
Cu patru ore în urmă, președintele ucrainean a vizitat baza aeriană Melsbroek din Belgia unde a admirat avioanele F-16.
„Tot ceea ce este acoperit de acest acord… este pentru utilizarea de către forțele de apărare ucrainene pe teritoriul ucrainean”, a spus premierul De Croo. Ucraina nu va putea folosi avioanele belgiene F-16 pentru a doborî avioane rusești în spațiul aerian rusesc. De Croo și președintele Volodymyr Zelensky au semnat acordul de securitate pe 28 mai. Belgia s-a angajat să furnizeze Ucrainei 30 de avioane F-16 până în 2028. Primele aeronave fiind așteptate să ajungă până la sfârșitul acestui an.
Potrivit Euronews, Belgia va aloca un ajutor militar în valoare de 977 milioane de euro Ucrainei în 2024. Ucraina încă așteaptă să primească zecile de avioane F-16 promise de Belgia, Olanda, Danemarca și Norvegia. Declarația lui De Croo vine pe fondul unei discuții în creștere între aliații occidentali despre posibilitatea de a permite forțelor ucrainene să lovească ținte militare pe teritoriul rusesc.
Mai multe țări, inclusiv Lituania, Cehia, Finlanda, Marea Britanie și Suedia, precum și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au cerut aliaților să ridice interdicția de a lovi teritoriul rusesc cu arme occidentale. Oficialii americani, germani și italieni au declarat în repetate rânduri că nu susțin sau încurajează atacurile Kievului asupra teritoriului Rusiei cu arme furnizate de Occident. New York Times a raportat pe 23 mai că secretarul de stat american Antony Blinken este în favoarea ridicării interdicției.
Suedia a fost rugată de parteneri să aștepte în privința planului ei de a trimite avioane de luptă Gripen în Ucraina, deoarece acum se pune accentul pe furnizarea de aeronave F-16 către Kiev, a declarat ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, pentru agenția de știri TT pe 28 mai.
Ministrul a spus pentru Kyiv Independent în martie că discuțiile privind o posibilă livrare a avioanelor Gripen către Ucraina sunt în desfășurare după intrarea Suediei în NATO.
„Am fost îndemnați de celelalte țări din coaliție să nu ne grăbim să livrăm avioanele Gripen”, a spus Jonson pentru TT la Bruxelles. El a explicat că NATO nu dorește să introducă simultan două sisteme diferite de avioane de luptă în Ucraina.