Berarii germani vor să înscrie în patrimoniul mondial UNESCO imperativul de puritate a berii lor, care limitează, încă din secolul al XVI-lea, la patru ingrediente compoziția berii germane, a anunțat luni federația producătorilor de bere din această țară, citată de AFP.
Acest „decret de puritate a berii” își are originea în Bavaria, la începutul secolului al XVI-lea, și a fost extins apoi, puțin câte puțin, pe tot teritoriul german. Decretul limitează compoziția berii la patru ingrediente: orz, hamei, apă și drojdie.
Chiar dacă regula a fost relaxată, majoritatea berarilor germani continuă să își producă berea folosind doar aceste patru componente, a explicat aceeași federație într-un comunicat. Aproximativ 5.000 de mărci diferite de bere nu conțin nimic altceva.
„Decretul purității garantează un grad de securitate pentru care suntem invidiați de multe alte ramuri ale industriei agroalimentare”, a explicat președintele federației, Hans-Georg Elis. Înscrierea în patrimoniul mondial UNESCO ar reprezenta pentru această regulă „în același timp o onoare și o motivație”.
Germania a ratificat în acest an Convenția UNESCO pentru patrimoniul cultural imaterial, care introduce această nouă formă de patrimoniu colectiv excepțional, alături de peisaje naturale și de bunurile culturale.
În Germania, cererile de înscriere puteau fi depuse înainte de sfârșitul lunii noiembrie în cele 16 landuri. Berarii s-au adresat apoi autorităților bavareze. O comisie compusă din reprezentanții tuturor landurilor va decide apoi propunerile pe care Germania le va expedia la UNESCO. Organismul cu sediul la Paris va lua apoi o decizie.
Compozitorul Ludwig van Beethoven face parte dintre celelalte propuneri germane.
Dacă UNESCO va onora cererea berarilor, această distincție ar putea să se aplice berii germane începând din 2016, când se vor împlini 500 de ani de la emiterea decretului de puritate.