Berlinul analizează opțiunile după emiterea mandatului pentru arestarea lui NETANYAHU /Expert: Vor fi probleme dacă face escală în Germania

Publicat: 22 11. 2024, 16:44

This browser does not support the video element.

Guvernul Olaf Scholz analizează opțiunile după emiterea de către Curtea Penală Internațională (CPI) a mandatului pentru arestarea premierului israelian Benjamin Netanyahu, iar un expert avertizează că vor apărea probleme diplomatice dacă avionul liderului israelian va trebui să facă o escală neprevăzută în Germania.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a declarat că Germania, parte a Tratatului Curții Penale Internaționale, susține aplicarea legilor.

”Sigur că Germania respectă legislația națională, europeană și internațională. Acum analizăm cum vom proceda”, a declarat Annalena Baerbock, potrivit publicației Süddeutsche Zeitung.

Un expert avertizează că Netanyahu riscă să fie arestat dacă face escală în Germania

”Este interesant că partea germană nu a avut încă o poziție clară. Însă în cursul dimineții, Nils Schmid, purtătorul de cuvânt al Partidului Social-Democrat responsabil de Afaceri Externe, a confirmat că Netanyahu va fi arestat”, a afirmat profesorul Simon Wolfgang Fuchs, într-un interviu acordat publicației Die Welt.

”Dar este important și cum se vor derula deplasările premierului Netanyahu. După atacurile din 7 octombrie 2023, el s-a deplasat în Statele Unite. Există speculații asupra a ceea ce se va întâmpla dacă avionul său ar avea pe drum vreo problemă tehnică, vor apărea probleme diplomatice”, a subliniat el.

Administrația SUA a respins decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite mandate pentru arestarea premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, și a fostului ministru al Apărării Yoav Gallant, acuzați de crime de război comise în ofensiva militară din Fâșia Gaza.

La rândul său, Guvernul Israelului a respins ferm decizia Curții Penale Internaționale de emitere a mandatelor pentru arestarea premierului Benjamin Netanyahu și a fostului ministru al Apărării Yoav Gallant. Guvernul israelian susține că întregul caz se bazează pe acuzații ”false”.

”Respingem cu dezgust decizia antisemită a CPI, bazată pe acuzații false. Procurorul Karim Khan încearcă să se salveze de acuzațiile grave care îl vizează pentru hărțuire sexuală. Judecătorii sunt tendențioși, motivați de ură față de Israel”, a transmis Guvernul de la Ierusalim.

Curtea Penală Internațională a aprobat, joi, emiterea unor mandate pentru arestarea premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, și a fostului ministru al Apărării Yoav Gallant, pe baza acuzațiilor privind comiterea de crime de război în Fâșia Gaza.

Curtea Penală Internațională a emis mandat și pentru arestarea lui Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, alias Mohammed Deif, considerat unul dintre liderii filialei militare a grupului militant Hamas. Israelul a raportat uciderea lui Mohammed Deif într-un raid aerian, dar Hamas nu a confirmat informațiile.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza după atacurile teroriste din octombrie 2023, comise de combatanți ai organizațiilor militante Hamas și Jihadul Islamic și soldate cu circa 1.200 de morți în sudul Israelului. Armata israeliană a fost acuzată constant de atacuri disproporționate asupra Fâșiei Gaza, unde bilanțul bombardamentelor israeliene este de cel puțin 44.056 de morți și 104.268 de răniți.

Foto: Profimedia

Video: Die Welt

Citește și:

ANALIZĂ Financial Times: Trump s-ar putea să aibă dreptate în efortul de oprire a războiului din Ucraina /EUROPA poate influența condițiile