Prima pagină » Știri externe » Berlinul cere prelungirea armistițiului în Ucraina și face o promisiune Rusiei

Berlinul cere prelungirea armistițiului în Ucraina și face o promisiune Rusiei

Berlinul cere prelungirea armistițiului în Ucraina și face o promisiune Rusiei
Berlinul cere prelungirea armistițiului în Ucraina și face o promisiune Rusiei

Sigmar Gabriel le-a cerut autorităților ucrainene și insurgenților proruși să prelungească armistițiul temporar din estul Ucrainei, pledând pentru găsirea unei soluții politice la conflictul separatist. În estul Ucrainei este în vigoare un acord temporar de încetare a focului care are scopul de a le permite localnicilor să poată desfășura activități agricole. Conflictul militar din regiunile Donețk și Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene și insurgenți separatiști proruși, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administrației proruse de la Kiev, și s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morți. Acordul Minsk, care prevede încetarea ostilităților, a fost încălcat în mod frecvent.

Într-o conferință de presă organizată alături de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, Sigmar Gabriel a cerut eforturi suplimentare pentru limitarea majorărilor bugetelor militare și pentru contracararea unei noi curse a înarmării între Rusia și Occident.

Administrația Donald Trump și Alianța Nord-Atlantică au cerut majorarea bugetelor militare ale statelor membre NATO.

Sigmar Gabriel a dat asigurări că staționarea a aproximativ 4.500 de militari NATO în regiunea baltică nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia.

Sistemele antirachetă din România și Polonia sunt capacități militare „foarte importante” și reprezintă amenințări pentru Rusia, a afirmat marți Aleksandr Grușko, ambasadorul rus la NATO, avertizând că deciziile Alianței Nord-Atlantice generează o nouă cursă a înarmării.

Armata rusă va suplimenta prezența militară la frontiera vestică, a anunțat acum câteva zile ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, precizând că aceasta este o reacție la activitățile NATO în țări central și est-europene, inclusiv în România.

Citește și