Berlusconi comite o nouă gafă

Publicat: 27 04. 2014, 09:11
Actualizat: 06 02. 2019, 23:30

Fostul șef al Guvernului italian invoca, în fața susținătorilor săi, o scenă petrecută în 2003, când a fost contestat în Parlamentul European (PE), unde, ca răspuns, l-a sfătuit pe Schulz, la acea vreme eurodeputat, să-și ia un rol de „kapo” (gardian-șef) în filme despre lagăre de concentrare naziste.

„Nu voiam să-l insult, dar acest lucru a provocat scandal, pentru că, pentru germani, lagărele de concentrare nu au existat niciodată. Cele de la Katin (un lagăr sovietic în care au fost masacrați mii de polonezi) da, dar (lagărele) germane nu”, a spus Berlusconi.

„Există acest domn care se numește Schulz, căruia i-am făcut în mod involuntar o campanie extraordinară, un domn care nu-l simpatizează nici pe Berlusconi și nici Italia. A vota stânga, înseamnă a vota pentru el”, a declarat Berlusconi.

Afirmațiile sale au fost denunțate imediat de către președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PSE) Serghei Stanișev, care le-a catalogat drept „demne de dispreț”.

El i-a îndemnat atât pe liderii Partidului Popular European (PPE), din care face parte Forza Italia, formațiunea de centru-dreapta a lui Berlusconi, cât și pe candidatul formațiunii la președinția CE Jean-Claude Juncker să condamne aceste declarații.

„Aceste comentarii sunt o insultă la dresa întregului popor german, nu doar a lui Martin Schulz. Este totodată o tentativă cinică de distragere (a atenției alegătorilor) de la adevăratele probleme, și anume necesitatea creării a și mai multe locuri de muncă și creșterii (economice) a Europei”, a adăugat el.

Declarațiile lui Berlusconi au fost taxate ca o gafă de presa italiană și mediile politice. David Sassoli, șeful delegației Partidului Democrat (centru-stânga) în PE, le-a pus pe seama „unui nivel ridicat al alcoolemiei”.

„În urma unor declarații atât de delirante, cum vor proceda deputații Forza Italia să fie primiți în PE și să lucreze cu reprezentanții Germaniei democratice, născute din cenușa lagărelor de concentrare naziste?”, s-a întrebat el.

Consilierul și strategul politic al fostului Il Cavaliere, Giovanni Toti, a replicat că „orice ocazie este bună pentru a-l ataca pe Silvio Berlusconi”. „Mi se pare prea puțin corect să transformi o analiză istorică a președintelui (Forza Italia) Berlusconi, în cadrul unui raționament complex, și să o instrumentalizezi în scopuri strict electorale”, a spus el.