Berlusconi îl laudă pe Putin, după o vizită în teritoriul care a provocat o adevărată prăpastie între Moscova și Washington
Berlusconi a devenit luna aceasta primul politician occidental de anvergură – el a fost premierul Italiei în patru rânduri – care a vizitat peninsula ucraineană de la Marea Neagră, anexată de Rusia anul trecut, ceea ce a provocat o adevărată prăpastie între Moscova și Washington.
Separatiști proruși luptă împotriva Guvernului, în estul Ucrainei, un conflict despre care cel mai probabil urmează să discute luni, la New York, președintele american Barack Obama și Putin, care se întâlnesc în marja Adunării Generale a ONU.
Berlusconi, care întreține de mult timp o relație apropiată cu Putin, a criticat sancțiunile impuse de către Occident Rusiei din cauza rolului ei în Ucraina, afirmând că afectează afacerile italiene.
El a catalogat drept „democratic” și „valid” referendumul care a avut loc în Crimeea în 2014, înainte de anexare.
„Optzeci și șapte a sută dintre cetățenii Crimeei au votat, 93% au votat să se despartă de Ucraina, au votat să fie o republică autonomă, au votat să devină parte a Federației ruse”, a declarat Berlusconi într-un discurs pe care l-a susținut în nordul Italiei, transmis la televiziune.
El a mai declarat duminică, la acest miting de la Brescia, că evenimentul marchează „revenirea (sa) pe scena politică”.
„Trebuie să vedeți dragostea, recunoștința și prietenia cu care este primit Putin” în Crimeea, a spus Berlusconi, catalogându-l pe președintele liderul politic „numărul unu”.
„Femeile i se aruncă în brațe, spunându-i «mulțumesc, Vladimir, mulțumesc, Vladimir»”, a adăugat el.
Serviciul ucrainean de securitate i-a interzis magnatului media italian accesul în această țară în următorii trei ani, în urma vizitei acestuia în Crimeea.
Berlusconi, care împlinește vârsta de 79 de ani săptămâna aceasta, a dominat scena politică italiană timp de aproape două decenii, însă în prezent se străduiește să-și mențină unită formațiunea, Forza Italia, care se confruntă cu un val de plecări.