Bernie Madoff, creatorul celei mai ample scheme Ponzi din istorie, a murit la vârsta de 82 de ani
Fostul finanțist de pe Wall Street Bernie Madoff, creatorul celei mai ample scheme Ponzi din istorie, a murit din cauze naturale la vârsta de 82 de ani.
Născut la New York în 1938, Madoff a fondat în 1960 o firmă de brokeraj care a devenit în cele din urmă Bernard L. Madoff Investment Securities, informează Business Insider.
Suferind de insuficiență renală, hipertensiune și probleme cardiace, Madoff a murit la Centrul Medical Federal din Butner, aparent din cauze naturale, a declarat o sursă pentru Associated Press. Persoana respectivă nu a fost autorizată să vorbească public despre acest caz și a făcut declarații pentru AP sub protecția anonimatului.
Anul trecut, avocații lui Madoff au solicitat eliberarea din închisoare a clientului lor, în vârstă de 82 de ani, din cauza pandemiei de COVID-19. Cererea a fost respinsă.
Bernie Madoff, autorul celei mai mari escrocherii din istoria burselor
În timpul crizei economice din perioada 2007-2009, autoritățile au descoperit că Madoff a delapidat, de-a lungul a 48 de ani de activitate, 65 de miliarde de dolari, devenind cel mai mare escroc de bursă din istorie.
Madoff a dezvoltat prietenii strânse cu principalii jucători din sectorul financiar și și-a folosit această rețea de cunoștințe pentru a crea ceea ce a devenit cel mai mare caz de fraudă financiară din istoria SUA. Madoff și-a convins numeroși prieteni bogați să devină investitori în firma sa, și a obținut de la aceștia recomandări pentru ca și alți investitori să se implice în afacere.
De asemenea, acesta s-a apropiat de reprezentanți ai autorităților de reglementare din industria financiară.
Renumele celor care au investit în compania lui Madoff a dus la o creștere a vizibilității acesteia, ceea ce i-a determinat și pe alți oameni cu bani să investească în această schemă.
Schema lui Madoff i-a atras pe unii dintre cei mai bogați americani
Imaginea companiei a ajutat la atragerea de investiții de la politicieni, directori de corporații, celebrități de la Hollywood, organizații non-profit, fonduri de pensii și universități. Timp de mai mulți ani, toți investitorii s-au bucurat de profituri mari, dar nu suficient de ridicate pentru a trezi suspiciuni pe scară largă.
În fapt, profiturile investitorilor nu veneau din investiții la burse, ci dintr-o schemă de tip Ponzi de proporții colosale. Printre păgubiți s-au numărat jurnalistul Larry King, Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel și supraviețuitor al Holocaustului și Fred Wilpon, proprietarul New York Mets.
Frauda realizată de Madoff a depășit cu ușurință toate escrocheriile anterioare, inclusiv cea a lui Charles Ponzi, în urmă cu un secol. Cazul Madoff a scos la iveală probleme majore în ceea ce privește capacitatea Guvernului federal de a controla Wall Street, adâncind neîncrederea investitorilor.
La vârsta de 71 de ani, Madoff a fost judecat, găsit vinovat pentru 11 capete de acuzare și condamnat la 150 de ani de închisoare.