BIDEN a promulgat pachetul de asistență pentru Ucraina, Israel și Taiwan /”Este și o investiție pentru securitatea noastră”
This browser does not support the video element.
Președintele Joe Biden a promulgat, miercuri, legea care prevede asistență militară pentru Ucraina, Israel și Taiwan, semnalând că transporturile de armament vor începe în scurt timp și argumentând, pe fondul criticilor unor politicieni republicani, că este vorba despre o investiție necesară apărării Statelor Unite.
”Tocmai am promulgat pachetul de siguranță națională aprobat la sfârșitul săptămânii trecute de Camera Reprezentanților și de Senat, ieri. Va face America mai sigură, va face lumea mai sigură și continuă rolul de lider al SUA în lume, știe toată lumea acest lucru. Le oferă sprijin vital partenerilor SUA pentru a se apăra de provocările la adresa suveranității, pentru a apăra viețile și libertatea cetățenilor”, a declarat Biden, la Casa Albă, potrivit postului NBC News.
Președintele Biden a argumentat că asistența militară furnizată națiunilor partenere afectate de conflicte constituie o investiție necesară pentru securitatea Statelor Unite.
”Este și o investiție pentru securitatea noastră, pentru că, dacă aliații noștri sunt mai puternici, vreau să repet acest lucru, când aliații noștri sunt mai puternici, noi suntem mai puternici”, a insistat liderul de la Casa Albă.
”Asistența militară pentru Israel va începe să fie livrată în câteva ore”, a subliniat Biden.
Politicieni republicani conservatori contestă vehement continuarea sprijinului militar pentru Ucraina și îl acuză pe președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, de colaborare cu Partidul Democrat.
Marjorie Taylor Greene, membră a Partidului Republican, intenționează să formuleze o moțiune pentru demiterea lui Mike Johnson din funcția de președinte al Camerei Reprezentanților, acuzându-l de ”trădare”.
Pachetul de asistență militară aprobat de Congresul SUA are valoarea totală de 95 de miliarde de dolari. Ucraina va primi echipamente în valoare de 61 de miliarde de dolari, pentru continuarea eforturilor de respingere a invaziei militare ruse. Israelul va primi asistență militară americană în valoare de 15 miliarde de dolari, în contextul conflictului cu grupul militant palestinian Hamas. Washingtonul alocă opt miliarde de dolari pentru suplimentarea prezenței militare în zona Asia-Pacific, inclusiv prin furnizarea de echipamente Taiwanului, în contextul provocărilor Chinei. Pachetul de securitate prevede și nouă miliarde de dolari pentru asistență umanitară în Fâșia Gaza.
De asemenea, Biden a promulgat o acțiune legislativă care prevede interzicerea platformei Tiktok în SUA, dacă proprietarul chinez, ByteDance, nu va renunța la acționariatul majoritar.
Foto: Profimedia
Citește și: