La finalul unor negocieri inițiate anul trecut, guvernul SUA a anunțat semnarea unui acord cu mai mulți producători de medicamente, cu scopul de a ieftini medicamentele prescrise prin programul Medicare, anunță Reuters.
„În cele din urmă, am învins Big Pharma,” a spus președintele Joe Biden, în cadrul unui eveniment susținut în Maryland, unde era însoțit de vicepreședintele Kamala Harris.
În 2022, legea “Inflation Reduction Act”, semnată de Biden, a fost primul pas dintr-un lung proces prin care se dorea ieftinirea celor mai scumpe medicamente prescrise prin programul Medicare, de care beneficiază 66 milioane de americani.
„Pe parcursul întregii mele cariere, am depus eforturi ca profitorii să fie trași la răspundere și prețurile medicamentelor să fie reduse. Medicare poate acum să se lupte cu Big Pharma de la egal la egal și să negocieze prețuri mai mici,” a spus Harris.
Noile prețuri vor fi aplicate începând cu 2026. Administrația prezidențială speră ca reducerile să însemne șase miliarde de dolari economisiți de către autorități și un miliard și jumătate de dolari economisiți în costuri plătite direct de populație, chiar din primul an al implementării acordului.
Cea mai mare reducere a fost aplicată medicamentului pentru diabet Januvia, un produs Merck – 79%. Al doilea produs pe listă este insulina aspart, produsă de Novo Nordisk, cu o reducere de 76%. Celelalte opt medicamente au prețurile reduse cu procente între 38% și 68%.
Producătorii de medicamente și-au exprimat nemulțumirea față de reducerile de preț, afirmând că nu înseamnă automat o scădere a costurilor plătite direct de către populație și în definitiv, măsura va influența negativ munca de inovare din domeniu.
Mai multe companii au dat în judecată autoritățile, avertizând că ar putea fi forțați să întrerupă procesul de dezvoltare a mai multor medicamente. Reprezentanții Bristol Myers Squibb au declarat că reducerile nu rezolvă de fapt cea mai mare problem a pacienților: costurile asigurărilor de sănătate hotărâte de companiile specializate.
Reprezentanții Johnson & Johnson au declarat că de fapt, pacienții vor avea de plătit costuri directe mai mari. Novo Nordisk și AstraZeneca au anunțat că au preferat să accepte reducerile de preț, alternativa fiind să părăsească programul Medicare.
Următoarea rundă de negocieri privind prețul altor 15 medicamente ar trebui să aibă loc în februarie.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: