Prima pagină » Știri externe » Biden, FORȚAT să anuleze un turneu în Asia din cauza crizei datoriilor din SUA

Biden, FORȚAT să anuleze un turneu în Asia din cauza crizei datoriilor din SUA

Biden, FORȚAT să anuleze un turneu în Asia din cauza crizei datoriilor din SUA

Preşedintele Joe Biden se vede nevoit să renunțe la un turneu în regiunea Asiad-Pacific, programat a începe imediat după reuniunea G7.

Biden trebuie să se întoarcă la Washington, pentru negocieri cu liderii Congresului în vederea găsirii unei soluții la criza datoriilor.

Statele Unite riscă să intre în incapacitate de plată din cauza datoriilor, după cum se știe.

Ce vizită pierde Joe Biden

Conform unor oficiali citaţi de postul CBS News, preşedintele american se va deplasa miercuri, 17 mai, la summitul Grupului G7, din Japonia, dar nu va mai efectua vizite în Australia şi în Papua Noua Guinee, cum era anunțat.

În acest context, Joe Biden nu va mai participa la summitul din Australia al Organizaţiei Cvadrilaterale pentru Dialog în materie de Securitate (QUAD), grup din care mai fac parte Australia și Japonia.

Casa Albă depune eforturi intense pentru a evita intrarea Statelor Unite în incapacitate de plăţi. Marţi, Biden s-a întâlnit cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy, pentru negocieri în scopul obţinerii aprobării Congresului pentru creşterea plafonului de îndatorare suverană a Statelor Unite.

„Suntem departe de a ajunge la o înțelegere”, a transmis McCarthy la finalul întâlnirii cu liderul SUA.

SUA, în incapacitate de plată de la 1 iunie?!

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat în mod repetat că Statele Unite riscă să intre în incapacitate de plată în cazul în care Congresul nu aprobă creşterea plafonului datoriei suverane a țării.

Intrarea în incapacitate de plată „s-ar putea produce la 1 iunie”, a precizat, de curând, Janet Yellen.

Kevin McCarthy, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a propus o suplimentare cu 1.500 de miliarde de dolari a pragului datoriei suverane, dar a condiţionat planul de reducerea cheltuielilor bugetare.

Republicanul vrea limitarea cheltuielilor bugetare discreţionare la nivelul anului fiscal 2022, plafonarea la 1% a majorării deficitului bugetar, reactivarea fondurilor necheltuite în pandemie şi respingerea legii finanţărilor destinate Serviciului Veniturilor Interne (IRS).

Statele Unite ale Americii au atins încă din luna ianuarie plafonul de îndatorare suverană fixat la 31.400 de miliarde de dolari, dar Departamentul Trezoreriei a continuat efectuarea plăţilor prin acţiuni excepţionale de gestionare a resurselor existente şi a cheltuielilor.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și